- Det siste året har vi sett en mye større pågang i antallet henvendelser om pyramidespill, sier jurist og førstekonsulent Rakel Bruteig i Lotteritilsynet til Dagens Næringsliv.

Det siste året har Lotteritilsynet fått henvendelser om 28 ulike selskaper med forespørsel om de kan være ulovlige pyramidespill. Så langt har tilsynet åpnet granskning av ett selskap, Wealth Masters International, som ifølge E24 har rundt 15.000 medlemmer internasjonalt.

- Uspiselig
- Pyramidespill rører ved noe basalt i folk: Håpet om å bli rik fort, sier førstelektor Gorm Kunøe ved Handelshøyskolen BI til DN.

Kunøe har i flere år forsket på pyramide-spill. Han er ikke overrasket over at de nå gjør comeback.

- Grådigheten ligger dypt i menneskets natur, sier han.

Kunøe mener pyramidespill er ubehagelige fordi deltagerne setter sin nærmeste omgangskrets på spill.

- Det er ikke naive folk som går inn i pyramidespill; alle vet at jo senere man kommer inn i pyramiden, desto vanskeligere er det å tjene penger. Og det er det som er det uspiselige med pyramidespill; man vil berike seg på venner og families bekostning, sier Gorm Kunøe til DN.

Bedre forkledd
Ifølge lotteriloven er det ulovlig pyramidespill dersom mer enn halvparten av inntektene medlemmene får, stammer fra verving av nye medlemmer.

Kommunikasjonssjef Rune Timberlid i Lotteritilsynet sier pyramideselskapene i dag er bedre forkledd enn tidligere.

- Det kan være litt vanskelig å se om inntektene stammer hovedsakelig fra verving eller ikke. Derfor åpner vi heller ikke saker på mulige pyramide-selskaper før vi ser at de er levedyktige, sier han.

- Og dermed har noen allerede tjent mye penger på pyramide-spillet?

- Ja, det kan tenkes. Men mange av spillene vi ser i dag, er døgnfluer der det ofte dreier seg om småpenger, sier Timberlid til DN.

Les også: Lurte bror med Downs til å handle aksjer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.