- Det er sjelden man ser at Norges Bank så entydig ligger på feil side av statistikken. Verken realbildet, prisbildet eller kronekursen stemmer over ens med prognosen, så høstens renteendringer bør forskyves, sier sjeføkonom Jan Andreassen i Terra Gruppen til TDN Finans fredag.

Redusert kjøpekraft som følge av de høye strømprisene i stor grad vil bidra til at privatforbruket i første kvartal blir lavere enn Norges Bank anslår. I tillegg vil sterk krone og høyere lønnvekst enn nabolandene våre svekke konkurransekraften til norsk industri, tror Andreassen.

- Helt opplagt
- Vi vil få høyere strømpriser, lavere forbruk, svakere lønns- og prisvekst og sterkere kronekurs enn sentralbanken har lagt til grunn. I sum er det derfor helt opplagt at renteoppgangen bør utsettes til situasjonen eventuelt snur.

Elektrisitetsprisene, som i øyeblikket utgjør en betydelig del av differansen mellom kjerneinflasjonen og totalinflasjonen, fungerer på samme måte som en skatt på husholdningene. Dette vil, i kombinasjon med stadig høyere boutgifter, bidra til at Norges Bank overestimerer utviklingen i norsk økonomi, mener sjeføkonomen

- Gevinsten fra de høye strømprisene tilfaller i stor grad statlige selskaper, og prisoppgangen fungerer derfor som en slags skatt som reduserer kjøpekraften, sier Andreassen.

Han peker på at Norges Bank vektlegger strømpriser i større grad enn de fleste andre. Elektrisitetspriser er en del KPIXE, et av sentralbankens mål på underliggende prisvekst.

Frykter boligmangel
Boutgiftene utgjør nå over 30 prosent av konsumet til norske husholdninger. I mars 2006 utgjorde boutgiftene 26 prosent av totalforbruket.

I mars i år sto prisveksten i husleiene for 0,6 prosentpoeng av årsveksten i kjerneinflasjonen. Andreassen tror boutgiftene vil overstige en tredel av totalkonsumet om noen år.

- Empiriske beregninger viser at jo rikere man blir jo dyrere bor man. Jeg tror denne utviklingen vil fortsette proporsjonalt også fremover, sier han.

Sjeføkonomen frykter også at norske myndigheters advarsler og tiltak mot oppbygging av bobler i boligmarkedet vil medføre boligmangel og enda sterkere prispress. Han mener tiltakene rammer tilbudssiden i nyboligmarkedet kraftig, og tror boligmangelen kan bli prekær.

Dyrere å bygge
Sentralbanksjef Svein Gjedrem har ved flere anledninger det seneste året oppfordret politikerne til å innføre boligskatt, Finanstilsynet har foretatt innstramminger kravene overfor bankenes utlånspraksis og visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad uttalte i mars at enhver bør være forberedt på at boliglånsrenten kan stige til ni prosent. I tillegg innføres det nå krav som vil gi høyere byggekostnader, som krav om heis dimensjonert for sykebåre i alle bygg over tre etasjer, krav om handikaptoalett og strengere energiforskrifter.

Andreassen tror summen av dette vil gi kraftig oppgang i byggekostnadene og høyere boligpriser.

- Det er mangel på gode boliger i Norge, og jo mer myndighetene maser om bobler, jo vanskeligere blir situasjonen for utbyggerne. Hvis boligbyggerne ikke får finansiering vil det bli enda større boligmangel og dermed enda høyere husleier i årene som kommer, sier han.

Sjeføkonomen tror spesielt mangelen på familieboliger i sentral strøk vil bli prekær, og at prisveksten på denne boligtypen vil bli større enn på andre boligtyper.

- Jeg ser for meg at prisen på eneboliger i sentrale strøk vil vokse 10-15 prosent det neste halvannet året. I snitt vil oppgangen være 3-5 prosent i året, avhengig av hva renten blir, sier han.

- Ikke tilstede
Under rentemøtet i februar var boligprisene et sentralt tema, men under marsmøtet var temaet nesten fraværende. Andreassen tror sentralbanken begynner å innse problemet, men føler seg likevel sikker på at anslagene i Pengepolitisk Rapport er for optimistiske.

- Det jeg tror og håper på er at Norges Bank ser at mange av de forholdene som legges til grunn for en renteheving ikke er tilstede. Det er ikke fart i privatkonsumet, kjerneinflasjonen er fallende, lønnsveksten er lav og kronekursen er mye sterkere enn de ser for seg, sier han.

Ifølge Andreassen er normaliseringen av rentebanen basert på at kronekursen skal falle fem prosent i løpet av de neste tre årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.