I forrige uke ble det kjent at Stortingets finanskomité vil skjerme Husbankens startlån fra Finanstilsynets nye krav om minst 15 prosent egenkapital ved boligkjøp.

Dette får FrPs finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen til å reagere.

I finanskomitéens instilling til neste års budsjett kommer det frem at komitéen mener Finanstilsynets retningslinjer ikke skal hindre at bankene kan gi lån til personer som også har startlån fra Husbanken, selv om dette innebærer at det samlede lånet overgår mer enn 85 prosent av boligens verdi.

Husbankens startlån finansieres gjennom kommunene og målgruppen er økonomisk vanskeligstilte i boligmarkedet.

- Hvorfor er det uansvarlig å gi mer enn 85 prosent lån til vanlige folk, mens det er greit å gi mer enn 85 prosent lån til personer som trenger økonomisk støtte, spør Ketil Solvik-Olsen.

- Ser ikke logikken
- Jeg klarer ikke å se logikken i at Finanstilsynet på den ene siden skal gjøre det vanskeligere for folk å låne til bolig, samtidig som det skal gjøres unntak for de som minst evner å betjene et lån, sier Solvik-Olsen til DN.no.

Solvik-Olsen deler Finanstilsynets og Regjeringens bekymring for at mange nordmenn låner over evne. Han mener imidlertid at et krav om egenkapital må gjelde alle.

- Det kan ikke lages unntak fordi man synes synd på noen.

Solvik-Olsen understreker at det ikke er en samlet Finanskomité som står bak beslutningen om å ville skjerme startlånet.

- Når Arbeiderpartiet forsvarer Finanstilsynets tiltak for å bremse gjeldsveksten i landet, bør de også si at unntaket for startlånet bør fjernes. Nå slår de bare i hjel sine egne argumenter.

Skeptisk til retningslinjene
Fremskrittspartiet har generelt vært skeptisk til Finanstilsynets forslag om nye og strengere retningslinjer for forsvarlig utlånspraksis til boligformål.

- Vi mener at bankene selv må ha en mulighet til å vurdere den enkelte lånetagers evne til å betjene lånet. 85 prosent av kjøpesummen sier ikke noe om boligen i seg selv er et ansvarlig kjøp eller ikke. Det tas ikke hensyn til boligens pris. I tillegg blir det å bare peke på et prosenttall i forhold til lånebeløp, uten å se på lånetagers betjeningsevne, for rigid og lite målrettet.

Til spørretimen
Solvik-Olsen tar opp spørsmålsstillingen med finansminister Sigbjørn Johnsen i Stortingets spørretime onsdag.
 

Der spør også KrF-politiker og medlem av finanskomitéen, Hans Olav Syversen, kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete om hun kan love at startlånet vil bli fritatt fra kravet om økt egenkapital.

- Kristelig Folkeparti mener startlån bør fritas fra kravet om økt egenkapital fordi et skjerpet krav ville ødelegge et avgjørende boligsosialt virkemiddel i en tid med over 6.000 bostedsløse, heter det blant annet i Syversens spørsmål til Navarsete.

Les mer:

Startlånet er reddet

Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital

Strengere boliglånskrav kan ramme startlånet

Advarer Stoltenberg mot mulig løftebrudd i boligpolitikken (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.