Forvalterteamet bak DNB Nordic Technology, Anders Tandberg-Johansen, Sverre Bergland og Erling Thune kan skryte av at de har gitt investorene den aller beste avkastningen av alle norskregistrerte fond i 2013 – uansett kategori. Knappe to uker før jul er avkastningen 61 prosent.

- Det er hyggelig å bidra til at folk får seg en sydentur eller litt ekstra pensjon, sier Tandberg-Johansen.

Men like hyggelig som å toppe årets kåring, synes Tandberg-Johansen det er at fondet ligger på andreplass blant 13.000 fond målt på avkastning de siste ti årene.

Les også sak om de beste folkefondene: Her er de råeste aksjefondene

DNBs teknologifond er et såkalt sektorfond, det vil si fond med smale investeringsmandater rettet inn mot en sektor eller ett land.

Se tabell nederst i saken!

Gamle slo nye
Fondet investerer i teknologiaksjer, og selv om forvalterne har mest tro på at fremtidens avkastning vil komme fra selskaper som lager software-programmer til smarttelefoner, er to av selskapene som overrasket i år tradisjonelle it-selskaper.

- Vi har hatt en del aksjer i det som var fjorårets tapere, Dell og Hewlett-Packard, men de har løftet seg i år. HP har mer enn doblet seg. Vi hadde også Nokia da oppkjøpet der skjedde, sier Tandberg-Johansen.

I 2014 er det imidlertid selskapene som bidrar til smarttelefonene fylles med enda mer innhold som kommer til å kaste mest av seg, tror DNBs forvalterteam.

- Det er innen mobilt internett det skjer. Salget av smarttelefoner vil stagnere, men vi har tro på innholdsleverandørene. Vi håper på en avkastning på 8-10 prosent fra markedet, og det samme fra oss. Det er ambisjonen, sier Tandberg-Johansen.

Ikke nødvendig
DNB Nordic Technolgy er et såkalt sektorfond, samme er Storebrand WGA Health Care som havner på annenplass målt i avkastningen i år. Odin Sverige er også et såkalt sektorfond med et smalt investeringsmandat.

Analytiker Thomas Furuseth i Morningstar sier det slett ikke er sikkert at investorene skal putte pengene sine i slike fond, særlig ikke når de allerede har gitt svært god avkastning.

- Investorer trenger ikke nødvendigvis å investere i sektorfond i det hele tatt, de kan allerede ha mange av de samme selskapene i sine brede fond. I tillegg er det en tendens til at investorer kjøper slike fond i en opptur. Årsaken er at vi ønsker oss et lodd i en sektor som vi ser har gått godt, men da er vi ofte sent ute og risikerer å få med oss en skarp nedgang, sier Furuseth.

Han mener de fleste fondskjøpere klarer seg med et bredt globalt fond, og til nød ett lokalt fond (Norge/Norden).

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.