- Ulempen med hems? Nei, det tror jeg ikke egner seg på trykk, ler studenten Ida Folvik Adem (20). Månedsleia for ett-romsleiligheten hennes på Frogner er på 9000 kroner i måneden. Det er høyere enn gjennomsnittspris i Oslo.

Underdekning tross flere leiligheter
Det ble annonsert 6088 leiligheter i tredje kvartal mot 4688 i forrige kvartal på Finn. Antall leiligheter til leie i Oslo har bare vært høyere i 1. kvartal 2009, viser en fersk rapport Opinion Perduco har laget for Boligbygg Oslo KF, som er et kommunalt foretak som eier og forvalter boliger på vegne av Oslo kommune.

På tross av økt tilbud, har leieprisene steget med 1,1 prosent dette kvartalet:

- Det er fortsatt stor underdekning av leiligheter til leie. Markedet klarer ikke absorbere etterspørselen, sier markedsdirektør John Ingar Danielsen i Boligbygg.

Små leiligheter mest etterspurt
For ett-roms leiligheter har markedsleien økt med 8 prosent de siste fire kvartal. For øvrige størrelser har veksten vært på 3-6 prosent.

- Det er ikke lett å finne sted å bo. Jeg hadde gitt opp før jeg fant denne. Samtidig er jeg jo litt kresen, og ville bo alene i en leilighet som tilfredsstiller mine standarder, sier Adem.

  Danielsen sier etterspørselen etter ett-roms er høy:

- Tilgangen er størst på små leiligheter. Oslo har mange ett-roms leiligheter i bygårder, og etterspørselen er stor. Jeg tipper det skyldes arbeidsinnvandring, hvor enslige kommer for å jobbe.

Høyest pris i Sentrum Vest, men høyest vekst i Groruddalen
- Prisnivået er helt forferdelig, sier Adem.

Hun bor i Parkveien som tilhører Sentrum Vest. Det er her leieprisen er høyest og en leilighet koster i snitt 12 650 kroner å leie i måneden. Men i tredje kvartal var leieprisene Sentrum Vest uendret, og det var Groruddalen som opplevde den sterkeste veksten på 4 prosent.

Adem studerer Tyrkisk- og midtøstenstudier, og har allerede brukt opp høstens studielån på en skoletur til Istanbul. Nå jobber hun ved siden av studiene for å betale husleien:

Hadde jeg ikke hatt en jobb hvor jeg kan ta ekstravakter og få kvelds- og helgetillegg hadde det ikke gått, sier hun, og legger til at hun har sluttet å gå på kino.



Utleierne øker leieprisen
I tredje kvartal økte utleiere leieprisen med 11,3 prosent i forhold til hva den samme leiligheten kostet i forrige leieforhold, viser Opinion Perducos spørreundersøkelse rettet mot utleiere. Over 85 prosent får leid ut til annonsert pris.

- Etterspørselen har enda ikke stoppet, og folk velger å betale. Flere velger også å bo mindre, sier Danielsen. Han forteller at prognosene tilsier at leieprisene vil fortsette å øke i 2013.

Adem synes hun er ganske flink som klarer å betale leien, og hun er fornøyd med den leiligheten hun har fått:

- Hemsen blir litt som på hytta. Og jeg er glad i natur og hyttetur, så det er jo koselig å få den følelsen midt i byen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.