- Jeg er som en moderne jeger, og jakter på de beste kildene til næringsrik mat. Jeg søker på nett etter mat fra hele verden, og ringer til bønder for å høre hva de har av økologisk spekemat og naturfermentert ost, sier Gry Hammer.

Den moderne jegeren henter byttet på posten, og betaler for frakt.

I en karaffel gjærer den Kinesiske tradisjonsdrikken Kombucha under en kake. I kjelleren ligger illeluktende lammelever Hammer selv har pulverisert, og som hun skal putte i gelantinkapsler med kapselmaskin kjøpt fra Ebay.

Trend blant bloggere
Det finnes flere norske og internasjonale nettbutikker som selger mat. Matbloggere deler lenker til nettbutikkene, og anbefaler produkter til hverandre. Det var gjennom slike blogger Hammer fikk interesse for matvarehandel på nett.

En undersøkelse gjort av reasearch-konsernet Ipsos MMI, viser at over 300.000 nordmenn over femten år bruker blogger for å tilegne seg kunnskap og tips om matlaging:

- Matvarehandel på nett er en internasjonal trend så dette er jeg rimelig sikker på at kommer til Norge. Foreløpig har vi ingen tall på det, men det kommer vi til måle på nå. Vi prøver jo å være på ting som skjer, sier seniorkonsulent John Spilling i Ipsos MMI. Hans arbeidsområde er mat og drikke.

Bruker 3000 kroner i måneden
Gry Hammer er firebarns-mor og blogger. Da hun var seksten ble hun vegetarianer og hun har vært innom de fleste mattrender slik som raw food og supermat. Men nå er hun lei trendhysteriet, har gått over til den næringsrike tradisjonskosten.

Nesten hele matvarebusjettet hennes går til nettvarehandel. Hun anslår at netthandelen kommer på 3000 kroner i måneden.

Matentusiasten bor på Røyse og må kjøre minst femti minutter om hun vil handle i helsekostbutikker i Oslo. Hun synes det er praktisk å gå på det lokale postkontoret og hente diverse eksotiske matvarer som ellers ikke er så lett tilgjengelig:

- Prisen kan kan komme på en tredjedel av det jeg måtte betale for samme vare i Norge. Når man har litt sære preferanser er det også vanskelig å finne en del produktene jeg ønsker også i norske helsekostbutikker.

 

- Mye er tull, og jeg er kritisk når jeg søker etter nye produkter
Hammer sammenligner det å handle mat på nett med å handle klær. Og som ellers i shopping gjør hun impulskjøp som hun ikke blir like fornøyd med:

- Jeg har oppdaget at mange av produktene i virkeligheten ikke er bra for helsen slik de lover. Salt fra Himalaya er overpriset, og mange lar seg lure av veldig god markedsføring. Det er lurt å være skeptisk til alle disse såkalte vidunderproduktene.

Tips til matshopping på nett
I over to år har Hammer handlet mat på nett. I løpet av denne tiden har hun lært seg noen triks innen matvarehandel på nett. Dette er listen hennes:

  • Søk etter produktnavn og legg til "+fraud" eller "+critisism" i søkefeltet. Da finner du en motsats til produktet.
  • Skaff deg kunnskap om ernæring fra seriøs uavhengig forskning. Her finner du også litteraturlister som er en kilde til mer lesestoff.
  • Har du et produkt du kjøper mye, kan du lete etter nettbutikker som tilbyr varen til lavere pris.
  • Ikke kjøp produkter som er ulovlig i Norge, da blir de stoppet av tollvesenet. For eksempel kan noen vitaminer fra USA være for sterke i Norge.
  • Ha alltid en kritisk innstilling, men dette er også "learning by doing".

- Som folkeslag er nordmenn er veldig lojale, naive og godtroende. Det er jo egentlig flotte egenskaper, men man mister forbrukermakt. Man må etterspørre for å påvirke.

Hammer bruker det amerikanske forskningsnettstedet PubMed .

Den moderne jegers verktøy
Surdeigsbrød skal hun bake i et bakstetrau fra Vancouver. Melet maler hun med en bråkete maskin kjøpt fra en norsk nettbutikk. Hun mener internett er den moderne jegerens verktøy. Her jakter hun på lokale nisjeprodusenter av ekte og ren mat.

 

Foretrekker lokale produsenter
Hun skulle ønske utvalget var like stort i Norge slik at maten slapp å bli fraktet hele veien over Atlanteren:

- I samlet sum vil jeg tro at jeg belaster klimaet langt mindre enn en vanlig norsk forbruker. Vi har egne høner, og kjøper all melk fra en biodynamisk bonde som bor i nærheten.

Der kjøper Hammer også salat, potet og andre rotgrønnsaker. Hun sier hun gjerne vil støtte norsk næringsvirksomhet, og spesielt lokalproduserte matvarer:

- Jeg bruker norske nettbutikker i den grad det er mulig. Det er viktig å støtte norske ildsjeler. De jobber hardt for å gi oss forbrukerne ren og ekte mat, og det bør vi verdsette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.