Til tross for at det fortsatt er tidlig på dagen er Oslo City yrende av liv. Alle caféne er fulle og folk beveger seg kjapt mellom butikkene.

Aktiviteten i norsk økonomi økte i et litt høyere tempo i årets tredje kvartal enn i kvartalet før, viser foreløpige tall som SSB la frem tirsdag.

Tallene viste imidlertid at varekonsumet var ned med 1,3 prosent i tredje kvartal sammenlignet med forrige kvartal. Sterkest nedgang var det i kjøpet av biler og andre transportmidler, elektrisitet, og halv-varige varer, som klær, sko og sportsutstyr, ifølge tallene fra byrået.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i det. Jeg er ikke nervøs for å bruke penger. Mest sannsynlig bruker jeg nok mer penger nå fordi jeg tjener mer, sier Stine Holand (29).

Det gjør heller ikke kollegaen Lene Beke (41) som understreker at hun ikke har gått i sparemodus.

Endringsmodus
Forbrukerøkonom Christine Warloe ser heller ingen grunn til at nordmenn skal bruke så mye mindre penger enn tidligere.

- Det er ingen grunn til at nordmenn skal endre adferden sin nå, og jeg tror et mer forsiktig forbruk kun vil forsterke den negative spiralen vi har pratet om lenge, sier hun.

Tjenestekonsumet økte med 0,8 prosent, ifølge tirsdagens SSB-tall.

«Særlig trakk forbruket av hotell- og restauranttjenester samt fritidstjenester opp. Nordmenns konsum i utlandet var hele fem prosent høyere i tredje kvartal enn i andre kvartal, dette bidro til å trekke det samlede husholdningskonsumet opp med 0,4 prosentpoeng», heter det i meldingen.

- I tillegg kan noe av utviklingen skyldes at nordmenn reiser mer og at flere handler varer fra utenlandske nettsteder. At vi legger igjen pengene våre i utlandet vil absolutt synes på detaljhandelen i Norge, sier Warloe.

Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea
Forbrukerøkonom Christine Warloe i Nordea (Foto: Thomas Haugersveen)

Forsiktighet forsterker kun negativiteten
Hun understreker likevel at hun tror veksten i Norge vil stoppe noe opp i årene som kommer og det ikke vil være fritt frem for alle når det gjelder forbruk.

- De som skal foreta et boligbytte, bør beregne ekstra stor buffer å ha noe mer penger i overgangsfasen enn tidligere, sier Warloe.

Årsaken til dette er et det kan ta lenger tid å selge bolig enn tidligere, i tillegg til at prisene har gått noe ned de siste månedene.

- En bør planlegge for dette om en vil være på den sikre siden, sier Warloe.

- Mest sannsynlig vil vi se en svakere lønnsvekst enn den vi har hatt de siste årene. Det vil bremse opp noe av den krafige veksten i nordmenns kjøpekraft. Samtidig har det vært en stor spareiver i Norge, derfor er det litt å gå på hvis den enkelte ønsker å opprettholde forbruket til tross for at det ikke blir like mye til overs i lommeboken som tidligere, fortsetter hun.

Sparer ikke mer
- Det er klart at en reflekterer over pengebruken sin hver gang en leser en avisartikkel om norsk økonomi, men det påvirker meg ikke utover det, sier Holand.

Både hun og Beke understreker at de selvfølgelig sparer til pensjon, men det kun er på grunn av at det er fornuftig.

- Jeg tror vi i Norge vil fortsette å ha det såpass godt at det ikke er noen grunn for å endre vanene våre. Jeg prioriterer heller ikke annerledes nå enn før, sier Holand.

Les også:
- Tallene viser en økonomi som vokser svakt
Derfor snur det i Norge
- Amigo smaker ikke like godt hvis du har vendt deg til å drikke Amarone (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.