- Kredittkortselskapene sjekker kun at personen ikke har noen betalingsanmerkninger. Dermed får flere forbrukslån med høye renter, som de ikke klarer å betjene, sier leder av Gjeldsoffer-Alliansen Bengt Scheldt.

Inkassosaker blant unge voksne under 25 år har økt med nærmere 30 prosent de siste fem årene, mesteparten av disse sakene er tilknyttet kreditt og forbruksgjeld, viser tall fra Forbrukerrådets nye rapport om unge og inkassosaker, som skal presenteres mandag.

Manglende tak på hvor mye kreditorene kan kreve i rente på forbrukslån har ført til høye renter på slike lån, påpeker Scheldt.

- Det absolutt første en må gjøre i denne situasjonen er å klippe alle kredittkort, sier han.

Kontakt ekspertene
- Flere og flere faller i den fellen at de bruker kredittkort A til å betale kredittkort B også videre, og da kommer en inn i en ond sirkel hvor gjelden bygger seg opp, sier Scheldt.

Han mener at dette er den alvorligste feilen mange gjør, i stedet for å søke om en gjeldsordning hos namsmannen.

Namsmannens oppgaver går ut på å megle offentlige gjeldsordninger for private aktører, for eksempel nedbetalingsplaner. Det er også namsmannen som megler tvangssalg og tvangsfravikelse av fast eiendom.

- Før noen søker namsmannen må de selv ha forsøkt å finne frem til løsninger med kreditorene, men hvis du har tatt opp kreditt- og forbruksgjeld, som er under to-tre år gammel, stenger namsmannen dørene, og dermed får du ikke levere søknad, sier Scheldt.

Få en oversikt
- Mange har lite kunnskap om hvilket ansvar et lån krever. Derfor kan det være viktig å raskt skaffe seg en oversikt over de lånene en har og hvilken rente det er på dem, sier ungdomsøkonom Maria Setsaas i Fokus bank.

Hele 18 prosent av norske husholdninger oppgir at de ikke vil tåle en renteøkning på to prosent, ifølge Finansbarometeret 2011.

- Det kan være lurt å samle alle faste utgifter på én konto, som trekkes den dagen man får lønn, sier Setsaas.

Å opprette en BSU-konto er også et lurt og forebyggende tiltak, mener hun.

 

Lag en plan og sett deg et mål
- Når en har fått en oversikt, kan det være lurt å etablere en nedbetalingsplan, i samarbeid med banken, sier Setsaas.

Kun halvparten av nordmenn mellom 16-65 år har tilsidesatte midler på to-tre månedslønninger i tillfelle det skulle oppstå uforutsette utgifter, ifølge Forbrukerrådets nye rapport. I gruppen unge voksne hadde ingen av de spurte tilsidesatte midler.

- I tillegg bør du sette deg et mål for når du vil være gjeldfri, sier Setsaas.

Les også: - For lett for unge å få kreditt

Opplever at kjærligheten svikter
- Vi opplever at folk kommer til oss, og forteller at de opplever samlivsbrudd fordi de har rotet seg bort økonomisk. Partneren innser at de vil bli nødt til å betale alle regningene, og det er få villige til, sier Scheldt.

Derfor kan det være lurt å ta en titt på partners selvangivelse før en inngår for eksempel samboerskap.

- Nederst i selvangivelsen finner en gjeldsposten. Om den viser høye beløp på mastercard eller annen forbruksgjeld, kan det være lurt å tenke seg om to ganger, sier Scheldt.

Ekspertenes råd:

- Søkhjelp så tidlig som mulig fremfor å forsøke å redde gjelden med flere lån. Å ta kontakt med rådgiver er utrolig viktig for å få kontroll over situasjonen.

- Opprett langsiktige spareplaner i banken, det kan også være klokt å opprette en sparekonto.

- Ta kontakt med dine kreditorer så tidlig som mulig, slik viser du dem at du er opptatt av å ta hånd om og løse din situasjon. Sammen kan dere komme frem til ordninger som kan løse betalingsproblemene dine.

- Allier deg med venner og familie, de kan hjelpe deg med å holde motivasjonen oppe på tunge dager.

- Sett opp et budsjett, det vil hjelpe deg med å få oversikt over økonomien din. Det er også veldig lett å gjennomføre.

- Stram inn forbruket, og vær nøktern når du vurderer hva du kan klare deg uten. Det er viktig å bare prioritere det helt nødvendige.

- Skaff deg en ekstra jobb, eller bedre betalt arbeid. Prioriter så å betale ned den dyreste gjelden. Det kan også være en idé å se om du kan selge unna noen av eiendelene dine.

- Kvitt deg med den dyreste gjelden først. Vurder leverandørene og beløpene du skylder, betal de du trenger for å opprettholde minimum levestandard først, deretter betaler du lånene med høyest rente.

- Betal alltid regninger og lån ved første forfallsdato, og forsøk å unngå bruken av kredittkort, med mindre du vet at du vil klare å betale all utestående kreditt ved første forfall.

Kilde: Maria Setsaas, Bengt Scheldt og Finansportalen.

Les også:

<b>- Sjekk hva økonomien din tåler</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.