Temperaturen i norsk økonomi blir uendret og renten blir lavere med Frps politikk. Det viser beregninger Statistisk sentralbyrå har gjort for partiet.

– Vi er godt fornøyd, stråler finanspolitisk talsmann Ulf Leirstein i Fremskrittspartiet til Dagens Næringsliv.

Han sitter med beregningene Statistisk sentralbyrå har gjort av hvordan Frps alternative budsjett for 2008 vil virke på norsk økonomi.

Kutt i rente og lønn
Beregningene viser at renten vil bli 0,3 prosentpoeng lavere i år og 0,8 prosentpoeng lavere i 2010 med Frps opplegg enn regjeringens.

Lavere avgifter, som Frp foreslår, gir lavere prisstigning, som igjen gir lavere lønnsvekst. Lønnen per timeverk blir 0,5 prosent lavere i år, 1,3 prosent lavere neste år og 1,2 prosent lavere i 2010, viser beregningene.

Flere forbehold
Forsker Torbjørn Eika i SSB presiserer at det utvilsomt er Norges Bank som bestemmer hva Norges Bank vil gjøre, og påpeker at Gjedrem selv har sagt at renten ville gå i motsatt retning av hva SSB har regnet seg frem til. Samtidig påpeker han at det ikke er gitt at sentralbanken vil gjøre som den har sagt.

– Det er virkningene på økonomien som jeg tror til syvende og sist vil bestemme hva Norges Bank vil gjøre med renten, sier Eika.

Selv om beregningene viser klart lavere renter, vil Eika ikke uten videre fastslå at Frps politikk faktisk vil gi lavere rente.

– Så enkelt er det ikke. Beregningene er basert på en rekke forbehold, sier han.

Hva summen av rentekutt, lavere inflasjon og lavere lønn har å si for nordmenns privatøkonomi er ikke beregnet i kroner og øre.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.