Siviløkonom og økonomisk rådgiver Agnes Bergo råder alle under 50 år til å plassere alle pensjonsmidlene sine i aksjer, skriver Dagens Næringsliv.

- Nordmenn tar risiko på mange andre områder, men når det kommer til pensjon skal de være dønn sikre. Man skal vite at det er livsfarlig å ha pensjonspengene i bank og renter istedenfor å spare i aksjer. Inflasjon, formuesskatt og lave renter gjør at pensjonskapitalen din spises opp istedenfor å vokse. Du bør velge et eller flere brede aksjefond. Det vil du få betalt for på lang sikt, sier Bergo til DN.

Forsiktige nordmenn
Nordmenn generelt er mer forsiktig enn sine nordiske naboer når de sparer til pensjon, ifølge en undersøkelse Nordnet har gjort blant sine nordiske pensjonsparekunder.

Mens svenskene og danskene laster pensjonskontoene sine opp med nesten 80 prosent aksjer, velger nordmenn som sparer til pensjon å holde aksjeandelen på 60 prosent.

- Andelen aksjer i pensjonsporteføljen er svært avgjørende for din handlefrihet og hvor mye penger du får å leve for som pensjonist, sier daglig leder Anders Skar i Nordnet Bank. Han viser til at historisk avkastning i aksjemarkedet i snitt har ligget mellom åtte og ti prosent, mens tilsvarende tall for bankinnskudd og rentebærende plasseringer er mellom fire og seks prosent.

Foretrekker redusert risiko
Nær én million nordmenn har innskuddspensjonsordninger hos et av de store livselskapene som Storebrand eller Vital. Innskuddspensjon er ordningen hvor arbeidsgiver setter inn et gitt beløp av den ansattes lønn årlig.

Innskuddene forvaltes av livselskapene, og den enkelte arbeidstager kan som regel velge mellom tre porteføljer hvor aksjeandelen varierer fra 20 til 80 prosent.

- De aller fleste velger en aksjeandel på 50 prosent. Det er svært få som gjør endringer i valget sitt. I den grad de gjør det, så velger de å gå ned til en 20 prosent aksjeandel, sier kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Hovedorganisasjon til DN.

Les også: Du kan få fem år som søkkrik

Slik blir du rik pensjonist

Slik får du råd til jobb-sabbat

20 % holder ut til pensjonsalder


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.