Torsdag kom en fersk utlånsundersøkelse fra Norges Bank, der det kommer frem at bankene nå forventer den største nedgangen i etterspørselen etter boliglån siden finanskrisen.
Samtidig som bankene ser for seg at færre vil søke om lån, frykter Endre Jo Reite, direktør for personmarked i BN Bank, at det også blir vanskeligere å få lån i tiden fremover.
– Dessverre ser det ut til at bankene ser for seg en innstramning i kredittpraksis, så det blir ikke bare færre som vil ha lån, men også færre av dem som ønsker lån som får, sier han til DN.
– Lurt å tenke seg om
Samtidig har en rekke banker satt ned renten på boliglån som følge av krisen. Likevel anbefaler ikke Reite å nedbetale ekstra, selv om renten er lav.
– I en slik situasjon er det lurt å tenke seg om før man betaler ned ekstraordinært på lån om man ikke er helt sikker på at man kan få lånt opp igjen. Dette gjelder særlig om man har lån opp mot eller over 80 prosent. Faller boligprisene, kan det være vanskelig å få lånt tilbake slike ekstra avdrag av banken, sier Reite.
Han mener at det er andre knep som er lurere i disse tider.
– Trenger du fleksibilitet i økonomien, så utnytt det at mange banker nå gir avdragsfrihet til å bygge deg opp en buffer, men husk å ikke bruke av avdragspengene hvis du ikke må, sier personmarkedsdirektøren.
Stadig flere ber om avdragsfrihet
Dette rådet er kredittanalysesjef i Sparebank 1 Markets Pål Ringholm enig i.
– I situasjoner der bankene potensielt får veldig mye å tenke på, så er det et generelt adferdsmønster der bankene er opptatt av å passe på eget bo. Da kan det bli vanskeligere å ta opp ytterligere kreditt.
Han påpeker imidlertid at det å nedbetale ekstraordinært ikke ser ut til å være trenden blant lånhavere.
– Hvis du ser på dem som ber om avdragsfrihet har antallet aldri vært større. Det fremstår ikke som om folk har tenkt å betale ned hurtigere enn antatt. Det er nok tvert imot det motsatte, sier Ringholm.
Han viser til Norges Banks utlånsundersøkelse, der det kommer frem at bruken av avdragsfrihet har skutt i været i første kvartal 2020.
– Prisene vil holde seg relativt høyt oppe
Hvorvidt koronakrisen vil gå ut over boligprisene i tiden som kommer, hersker det uenighet om. Torsdag snakket DN med makroøkonom Nejra Macic i Prognosesenteret, som ikke tror man vil se en nevneverdig effekt på prisene.
– Rapporten stemmer godt overens med våre forventninger om at aktiviteten i boligmarkedet vil gå ned, men at prisene vil holde seg relativt høyt oppe. Det henger sammen med at tilbudssiden er begrenset når det legges ut færre nye bruktboliger til salg, samtidig som vi har lave renter. Da får kjøperen mindre å velge mellom og prisene opprettholdes.
Samtidig mener Sjeføkonom i Sparebank 1 Markets Harald Magnus Andreassen det motsatte.
– Nesten mirakuløst har boligprisene gått nesten klar av både finanskrise, oljekrise og handelskrig. Med unntak av Stavanger. Der har realprisen på boliger falt 25 prosent siden 2013 som følge av oljekrisen. Vi tror det nå er mye mer sannsynlig at boligprisene faller 25 prosent på landsbasis også, sier Andreassen.
Reite mener at rapporten fra utlånsundersøkelsen kan peke mot at prisene faller.
– Innstramningen i kredittpraksis kan være nødvendig med så mye dårligere fremtidsutsikter for Norge, men kan også være med å forsterke et boligprisfall.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.