Etter at regjeringen innførte nye regler for såkalt universell utforming av nye boligbygg, har både opposisjonspolitIkere og byggenæringen protestert. Reglene innebærer blant annet at det skal være plass nok i alle rom i nye boliger til at rullestolbrukere klarer å komme til, og heis der det er nødvendig.

Dette innebærer at særlig de minste boligene blir betydelig dyrere å bygge på grunn av behov for større bad og liknende, hevder byggenæringen.

Les: Gir snusirkler skylden for dyre ungdomsboliger

Næringen har støtte fra en rekke partier og politikere i sitt krav om at det må åpnes for å bygge et visst antall nye, mindre boliger som ikke er tilpasset rullestolbrukere.

- Dere kjemper en tapt kamp!
Kun når det gjelder studentboliger, har regjeringen innvilget dispensasjon fra reglene om 100 prosent tilgjengelighet i alle nye bygg. I studentboliger er det nok at 20 prosent av de nye boligene er tilgjengelige for alle.

Men flere unntak fra regelen kommer ikke på tale, fastslo statssekretær i Kommunal- og regionaldepartementet, Dag-Henrik Sandbakken, under en konferanse i regi av Norske Boligbyggelags Landsforening (NBBL) torsdag.

- For dere som ber om at vi skal fire på kravene, vil jeg bare si: Dere kjemper en tapt kamp! sa Sandbakken til byggenæringens representanter i salen på hotell Bristol i Oslo.

Sandbakken la vekt på at hensikten med at alle nye boliger må være tilgjengelige for rullestolbrukere, er at det er nødvendig for å nå den nødvendige andel slike boliger innen eldrebølgen slår inn over Norge.

- I dag er det bare syv prosent av boligmassen som er tilgjengelig for rullestolbrukere. Husk på at fremtidens eldre, det er oss! Vi ønsker alle muligheten til å bo lengst mulig i eget hjem, uansett funksjonsnivå når vi blir 80 år gamle. Der er ikke så mange av oss som vil være fornøyd med å bo i fjerde eteasje uten heis.

 

- Perler for svin
Men motstanderne vil ikke gi seg, og i en påfølgende paneldebatt gikk flere fremtredende politikere på nytt til angrep på de absolutte reglene om rullestol-tilgjengelighet i nye boliger.

- Det er jo veldig få av oss som i ung alder kommer til å kjøpe den boligen du bor i når du blir åtti år. Vi må ha et mangfold i boligmassen. Det må ikke være slik at alle boliger må være tilpasset 80-åringer. Det er å kaste perler for svin. Det ville vært tilstrekkelig å bygge en del, og så heller la eldre ha forkjøpsrett til disse for eksempel.

Ketil Solvik-Olsen fikk støtte fra Høyre-nestor Michael Tetzschner i at kravene gjør det unødvendig dyrt.

- Det er litt for enkelt å avvise alle som har nyanserte synspunkter på dette, at man ikke kan høre på de som sier at det er fordyrende med fulle snusirkler i alle rom, både på bad og hybler, sa Michael Tetzschner fra Høyre.

Men statssekretær Dag-Henrik Sandbakken synes ikke argumentet om mangfold i boligmassen holder vann.

- Vi må stille så strenge krav til universell utforming, for at nok skal skje, sa Sandbakken før han henvendte seg direkte til stortingsrepresentant Ketil Solvik-Olsen fra Frp og la til:

- Problemet er at vi har så få av de boligene som passer for 80-åringer i dag, at om vi ikke bygger flere vil du og jeg måtte bo i kollektiv sammen når vi blir 80, sa Sandbakken til latter fra salen.

Les også: Slik skal det bli slutt på boligmangelen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.