Grovt sett mener Verdipapirfondenes forening (VFF) at dem som kjøper aksjer jevnlig gjennom spareavtaler kan deles inn i to grupper: De som handler rasjonelt og de som handler irrasjonelt.

Etter å ha finlest de siste statistikkene og gjennomført en spørreundersøkelse blant sparerne, konkluderer foreningen med at altfor mange nordmenn tilhører den siste kategorien.

Lar seg skremme
Statistikken viser for det første at finanskrisen har skremt nordmenn bort fra fast sp#229 i aksjemarkedet. Mens det frem til mars 2008 var flere som startet enn avsluttet spareavtaler, har det siden vært omvendt (se grafikk).

 

Dette tyder på at mange nordmenn handler motsatt av hva de burde, dersom de var ute etter best mulig avkastning:

- En gunstig effekt med fast spareavtale i aksjefond er at den hjelper deg til å disiplinere den langsiktige sp#229en din, og hindrer deg fra å overinvestere når optimismen i aksjemarkedet er stor og underinvestere når pessimismen råder. Men hvis du stopper avtalen eller reduserer sparebeløpet i tider da stemningen i aksjemarkedet er dyster, mister du denne gunstige effekten, skriver VFF i en pressemelding.

Les også:
Slik sparer du i aksjefond
Slik sparer du i aksjefond i krisetider

Det finnes selvsagt mange gode grunner til å stanse faste spareavtaler i aksjer - også når aksjemarkedet har kommet på "billigsalg". Man kan for eksempel trenge pengene, man har ikke råd eller har funnet seg en annen spareform.

Oppskriften på nederlag
Men det finnes også dårlige begrunnelser for å trekke seg ut - og den aller fremste grunnen norske sparere oppgir er blant dem, mener VFF:

- Avkastningen har vært for dårlig!

Mer enn halvparten av de spurte oppir dette som en av de to viktigste grunnene til at de har sluttet å spare fast i aksjer.

Men dersom man sparer fast kun når børsene går oppover, og ikke når de faller, er det ifølge VFF oppskriften på dårlig avkastning på sikt:

- Du kjøper ikke andeler i perioder da kursene i ettertid ofte fremstår som lave, og konsekvensen er at du mest sannsynlig får mindre avkastning på sparepengene dine enn om du hadde holdt fast ved spareavtalen, skriver VFF.

Les også: Tar selvkritikk for <b>din</b> dårlige aksje-strategi (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.