Nye tall lagt frem i dag viser at boligprisene fortsatt oppover også sist måned.

Les saken: Boligprisene fortsetter opp

- Det vil være naivt å tro at boligprisene og kredittveksten skal fortsette opp fremover, sier styreleder Terje Buraas i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF).

Han får støtte av nestlederen:

- Norske husholdninger bruker fortsatt en begrenset andel av inntektene til betjening av boliglån, men den stadig høyere belåningen medfører at betjeningsevnen svekkes tross lave renter og god vekst i disponibel inntekt, sier nestleder Leif J. Laugen i EFF.

- Kan fremskynde salget
EFF ser derfor ikke bort fra husholdningenes svekkede betjeningsevne, i kombinasjon med myndighetens varslede innskjerping i bankenes utlånspraksis, vil kunne endre prisbildet i boligmarkedet fremover.

- Innstrammingen kan både redusere etterspørselen etter boliger, men også skape usikkerhet om videre prisvekst på lengre sikt, slik at noen av dagens boligeiere som har planlagt salg frem i tid vil fremskynde salget, sier Laugen.

Han viser til at Sverige allerede har strammet inn på utlån til boligkjøp, og at prisene der er på mot en nedgang.

DN.no/kalkulator:
Regn ut hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Så mye kan du låne

Sjekk boligprisene der du bor

Så mye av inntekten bruker vi på boliglån:
Med utgangspunkt i boligprisene, rente- og inntektsstatistikk eiendomsmeglerbransjen beregnet hvor stor andel av inntekten som går med til å dekke renteutgifter for tre eksempelhusholdninger:

* en enslig førstegangsetablerer med relativt lav inntekt

* et ungt par med relativt lav inntekt

* et etablert par med relativt høy inntekt.

Eiendomsmeglerbransjen har sammenlignet renteutgiftene det første året etter at boliglånet ble tatt opp, med inntekten etter skatt det siste året før lånet ble tatt opp.

Renteutgiftene som andel av inntekt hittil i 2011 er noe høyere enn de var i 2010. Renteutgiftsandelen hittil i 2011 er:

- 20 prosent for den enslige førstegangsetablereren

- 11 prosent for det unge paret

- 6 prosent for det etablerte paret.

Renteutgiftene som andel av inntekten bestemmes av følgende nominelle størrelser: boligprisene, rentene og husholdningenes inntekter, og endringer i disse.

Les også: Vil ikke anbefale noen å vente på "krakket" (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.