De deler etternavn, men ikke syn på det norske boligmarkedet.

Norske boligpriser er altfor høye, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank First Securities.

Prisene er altfor lave, kontrer sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika-gruppen.

Slikt blir det debatt av. Fredag har Norske Finansanalytikeres Forening invitert de to økonomene til Hotel Bristol i Oslo for å snakke temaet fra hvert sitt ståsted. Sammen med DN.no fikk de varme opp med noen sentrale spørsmål.

- Hvorfor snudde boligprisutviklingen til fall i fjor?

Harald Magnus: Jeg vet ikke, men en grunn kan være at det ble dyrt nok. At det var noen som fikk litt pustebesvær, selv med historisk lav rente. Bankenes rentehevning kan være det som fikk begeret til å renne over. Samtidig har det jo ikke vært store fallet. For hele landet viser mine beregninger et sesongjustert fall på litt over to prosent fra i sommer.

Jan Ludvig: I gjennomsnitt, og spesielt for de tre store byene, har det å gjøre med den økonomiske politikken. Den har vært klandreverdig de siste to årene. Man burde sett at norsk økonomi går svakere og vært forutseende nok til å kutte rentene.

- Hvordan ender boligprisutviklingen i 2014?

Harald Magnus: Aner ikke. Jeg ser tegn på at bankene blir litt mer aggressive på å låne ut penger. Meglere og boligprodusenter sier også at det går noe lettere. Dette kan tale for at det kan stabiliseres. På den annen side er det fortsatt veldig mange boliger til salgs.

Jan Ludvig: Jeg tror vi ender opp med et prisfall på 2,4 prosent. Prognosen forutsetter at vi får en halvering av foliorenten (bankenes innskuddsrente i Norges Bank red. anm.). Da vil kanskje boliglånsrentene falle med et halvt prosentpoeng. Skjer det i tide, vil det være nok til at vi får en oppsving i boligprisene i høst.

- Skal man investere i bolig i dag eller vente?

Harald Magnus: Skulle jeg kjøpt bolig som investering i dag, ville jeg kjøpt i Dublin, i København eller i Spania. I Norge? Overhodet ikke. Det er ikke noen boliger i Norge som har potensial. Nei, nei, nei. Norske boliger er det siste jeg ville investert i! Hvorfor skal du kjøpe det dyreste vi ser på kartet? Du skal kjøpe der det har falt og blitt billig, ikke der det har steget og blitt dyrt. Dette handler om risiko. I Norge er nedsiderisikoen mye større enn oppsidepotensialet. Det henger sammen med en analyse av norsk økonomi. Vi har ikke samme medvind lenger.

Jan Ludvig: Når du kjøper i et fallende marked, vil du være godt posisjonert for senere. Det er i slike markeder som er nå som man kan gjøre gode kjøp.

- Så var det dette med "for høye" eller "for lave" boligpriser. Kan dere utdype?

Jan Ludvig: Det er helt misforstått at boligprisene er høye i Norge. Ja, de er høye i forhold til i Botswana, vår forhistorie og så videre. Boligprisene er imidlertid problematisk lave i forhold til hva det koster å bygge nytt. Nå er boligbyggingen på vei til å halveres. Er det ikke mulig å gjøre noe nevneverdig med byggekost, må prisene kraftig opp hvis det skal lønne seg å bygge. Hvis ingen gjør noe som får fart på byggingen, blir det krise. Jeg er ganske forundret over at verken Norges Bank eller norske politikere har fått øynene opp for dette.

Harald Magnus: Kapasiteten til å bygge nok er god nok. Utbyggere forteller allerede om et prisfall på byggekostnader. Jeg ser heller ikke noen grunn til at ikke tomtene skal falle mer i pris. Myndighetene vil også slakke av på kravene på nybygg. Det kommer nok billige boliger på markedet. Det beste som kunne skje er at norske boligprisene stoppet opp og lå i ro. Slik ville boligprisene falt i forhold til inntektene. Om 10 til 20 år ville vi kommet greit ut. Det verst tenkelige er at prisene tar seg opp og stiger igjen. Da blir nedturen enda mer ubehagelig for folk etterpå. Det normale boligprisfallet er på cirka 40 prosent. Det har vi mange eksempler på, og det ville ikke vært usannsynlig i Norge.

Les også på DN.no:

Boeing om Norwegian: - De er på vårt gullservice-program

<b>«Dr. Doom» sammenligner 2014 med 1914</b>

<b>Finansdepartementet vil ha «snokevarsel» for skattelistene</b>



Les mer om boligmarkedet på DN.no:
Betalte 1,5 millioner kroner over takst
<b>Betjente privat boliggjeld på 70 mill. på lektorpensjon</b>
<b>Nordmenn satser på ferieboliger i Spania</b>
<b>Slik kan du vinne seks av Buffetts milliarder</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.