Strengere krav til hvor mye penger bankene må ha bak hver krone de låner ut vil gi dyrere banklån.

Bankanalytiker Thomas Svendsen i Nordea Markets anslår kapitalbehovet blant norske banker til å øke med 52 milliarder kroner, og det er kundene som får regningen, ifølge presentasjonsmateriale DN.no har fått tilgang på.

«Prisene på boliglån er dømt til å gå opp med minst 0,5 prosentpoeng», heter det.

Urolige banker
Finansdepartementet har blant annet signalisert høyere egenkapitaldekningskrav og hvor mye boliglån vekter i beregningen.

Det har også gjort Norges største bank urolig.

- Blir dette vedtatt betyr det dyrere boliglån for norske forbrukere. Hvor mye er det vanskelig å si noe om før vi ser utformingen av et endelig vedtak, skrev informasjonsdirektør Thomas Midteide i DNB i en epost til TDN Finans i forrige måned.

Les også: - Blir dette vedtatt betyr det dyrere boliglån og Mener kapitalkrav for boliglån bør skjerpes

Dyrere lån og lavere vekst
Frykten er ikke uberettiget, skal man tro Nordea-analytikeren.

Han venter at egenkapitalkravet øker til 12,5 prosent, og at boliglånsvektingen vil være på 35 prosent, som antydet.

Slår dét til vil norske banker i verste fall trenge påfyll av 52 milliarder kroner om gjennomført umiddelbart uten overgangsordninger, ifølge en beregning Svendsen har utført, og som tar forbehold om at enkeltbanker kan gjøre betydelige individuelle tilpasninger.

Den norske banksektoren står dermed overfor valget mellom å øke marginene, strupe veksten, sette utbyttebetalinger på hold og selge eiendeler, eller en kombinasjon av alle, ifølge Nordea-analytikeren.

«Prisen på boliglån er dømt til å gå opp, men utlånsveksten også til bedriftene vil strupes», konkluderer Svendsen.

Men selv med en marginøkning på 50 basispunkter, ingen vekst for bankene og null utbytte i to år, vil det fortsatt være et «betydelig» kapitalbehov, påpeker han.

Kjøpsmulighet
Analytikeren mener at myndighetene har vært uklare i kommunikasjonen omkring de nye egenkapitalkravene, og at det begynner å haste dersom de skal bli en realitet.

Den regulatoriske usikkerheten sliter også på tålmodigheten til egenkapitalinvestorene, ifølge Svendsen.

Han påpeker at usikkerheten omkring fremtidig lønnsomhet har gitt svak kursutvikling for nordiske banker, og at svakere egenkapitalavkastning har gitt lavere prising i forhold til bokførte verdier.

«Aksjene fremstår nå som billige», skriver analytikeren.

Han mener norske småbanker er spesielt attraktive og kan ha et verdistigningspotensial på 25 prosent for den langsiktige investor.

Les også:

Sikrer seg boligen før visning: Slik kuppet de drømmeleiligheten

Derfor blir det ingen boligpris-jubel

Bankene skrur til: Skal behandle boliglånssøknader enda strengere

Når toppen neste år: Boligprisfallet rykker nærmere

Ber kundene være forsiktige med DNB

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.