Tidenes laveste styringsrente gjør det lite fristende å velge den vesentlig høyere fastrenten. Sentralbanksjef Svein Gjedrem oppfordrer likevel norske husholdninger om å binde lånerenten.

- Du spekulerer hvis du ikke binder renten. Det er en investeringsbeslutning for 10 til 20 år som du skal finansiere. Tar du en flytende rente, så er det et spekulativt valg, sier Gjedrem til Dagens Næringsliv.

Gjedrem anser at et normalt rentenivå for norsk økonomi vil være rundt fem-seks prosent.

- Det er ikke klokt å finanseiere med flytende rente, ihvert-fall ikke hele lånet med flytende rente, hvis du ikke har økonomi til å bære renter på syv-åtte prosent.

Les også: - Rentehopp i oktober

De kortsiktige rentene vil kunne variere mye, og vil periodevis bli svært høye. Svein Gjedrem.

Få binder
Ved utgangen av første kvartal i år var 9,2 prosent av utlånene til husholdninger bundet til fast rente. Tall tyder på at færre enn før binder. De siste tre månedene var bare 1,3 prosent av ny lån et fastrentelån i Nordea.

- Det kan tolkes som at mange spekulerer i at flytende rente kan gi en lavere rente over lånets løpetid. Men det er en spekulativ beslutning, og det er en risikofylt beslutning. For de kortsiktige rentene vil kunne variere mye, og kan periodevis bli svært høye, advarer Gjedrem.

Se videointervjuet med Svein Gjedrem:

Les også:
- Flere år før rentene demper boligmarkedet
- Norges Bank har kuttet renten for mye

Eksperter Dagens Næringsliv har snakket med er imidlertid svært delt i synet på om hvorvidt det er smart å binde renten nå.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.