I dag stilte eiendomsmegler Christian Haatuft i Eiendomsmegler 1 Geilo og Prognosesenterets Bjørn-Erik Øye til nettmøte om fritidseiendom på fjellet.

En potensiell hyttekjøper skriver at ha er bekymret for at prisene på fritidseiendom vil falle drastisk mer og vil bruke mye lenger tid på å hente seg inn hvis boligprisene faller.

- Vil nok være en god investering på sikt
- Her er det en og annen myte. Fritidseiendom er faktisk mindre konjunkturfølsomt enn bolig. Det at stadig fler nordmenn får råd til å realisere sin drøm om et rekreasjonsted nær naturen kan selvsagt defineres som "luksus" relativt sett, men er vel kun en konsekvens av den svært så positive utviklingen i norsk økonomi de siste 20 årene. Flertallet av de som kjøper og planlegger hyttekjøp har ikke investeringsmotivet som viktigste driver. Kjøpet har et langsiktig perspektiv hvor motivet er et samlingssted for familien. I dette perspektivet kan jeg varmt anbefale hyttekjøp. Om du her tenkt å bli rik på å kjøpe hytte sier jeg - glem det! skriver Bjørn-Erik Øye.

 

- I utgangspunktet er et hyttekjøp forhåpentligvis motivert av at man ønsker seg et fristed på fjellet eller ved sjøen. Forutsatt at man har råd til investeringen og kan sitte rolig hvis markedet skulle gå ned vil det nok være en god investering på sikt, mener Christian Haatuft.

- Vil nok være et kjøpers marked en stund til
- Hva tror dere om leilighetsmarkedet i fjellheimen fremover, spesielt ved mindre tradisjonellt "hotte" skiheisdestinasjoner? Er prisfallet mest drevet av overdrevent tilbud eller har "smaken" til folk vendt seg vekk fra leiligheter igjen? spør «utbygger på gjerdet».

- "Smaken" til folk flest har aldri vært i nærheten av den voldsomme utbyggingen som skjedde frem til 2007. Vi registrerer nå at etterspørselen gradvis vokser, flere anlegg er repriset ned til riktigere nivåer. Fremdeles behøver man nok en betydelig opprydding i sammenblandete konsepter. Det vil si at det ofte er vanskelig for potensielle kjøpere å få frem den egentlig verdien hensyntatt utleiedel, driftskostnader, pålegg og så videre. Det ville vært en stor fordel for alle involverte om for eksempel kommunene hadde lempet eller fjernet diverse reguleringer om utleiepålegg og så videre. På samme måte ville nok flere av prosjektene tjent på å løse opp i merkelige bindinger mellom hotelldrift, eget bruk av leiligheten, drift og utleie, svarer Øye.

- Jeg tror ikke kjøperne har vendt seg vekk fra leiligheter, snarere tvert imot. Nå som prisene er på et mer fornuftig nivå, er det tid for å kjøpe. Vi har solgt bra med leiligheter så langt i 2012. Markedet fremover ser rimelig greit ut, men det vil nok være et kjøpers marked en stund til, svarer Haatuft.Les resten av svarene nedenfor.

Nettmøtet er nå avsluttet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.