Førstekommende onsdag er det rentemøte i Norges Bank. Der vil det skje det lite, skal vi tro prognosene til landets økonomer.

Samtlige analytiker-miljøer er enige om at sentralbanksjef Svein Gjedrem holder styringsrenten i ro for ikke å svekke konkurranseevnen til norsk eksportnæring for mye.

Seniorøkonom Eric Bruce i Nordea ser ingen grunn til at Norges Bank skal gå raskere frem med rentehevinger enn de hittil har antydet.

- Snarere tvert imot kan en argumentere for at Norges Bank burde kutte renten, sier Bruce, som begrunner dette med svake veksttall for norsk økonomi og fallende renteforventninger i utlandet.  

Likevel tror han ikke Norges Bank kutter renten.

- Neste økning i styringsrenten utsettes trolig fra september i år til første kvartal neste år, tror Bruce.

- Prioriterer nedbetaling av gjeld
Ola og Kari Nordmann har brukt perioden med rekordlave renter fornuftig, viser en ny forbrukerundersøkelse fra SpareBank 1 Gruppen.

- For rentekuttene har ikke ført til en ny forbruksfest, men heller styrket husholdningenes økonomi, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1 Gruppen.

* 48 prosent av de med lån oppgir at de betaler like mye på lånet som før rentenedgangen. Det er en klar økning fra 39 prosent i fjor.

* I tillegg er det flere som sparer hele eller deler av rentebesparelsen. 36 prosent oppgir at de sparer rentepengene, opp fra 29 prosent i fjor.

* Andelen av låntakerne som lar hele eller deler av rentebesparelsen gå med til daglig forbruk ligger på samme nivå som i fjor, 37 prosent.

- Vissheten om at vi nå har et ekstremt lavt rentenivå gjør at mange holder igjen på forbruket og prioriterer nedbetaling av gjeld og sp#229. Gjeldskrisen i Sør-Europa har nok påvirket oss og gjort oss noe mer forsiktige, sier Gundersen i Sparebank 1 Gruppen.

DN.no/kalkulator:
Sjekk hvor mye du kan låne
Sjekk hva en renteendring betyr for deg før og etter skatt

Internasjonal uro sender lånerenten opp
Ekstra nedbetaling på lån kan vise seg å være fornuftig. For selv om styringsrenten blir liggende i ro lenge, kan boliglånsrentene stige fremover.

Det skyldes blant annet at uroen knyttet til statsfinansene til sør-europeiske land som blant Hellas og Spania har skapt usikkerhet i pengemarkedet, noe som sender pengemarkedsrenten oppover. Pengemarkedsrenten er renten bankene betaler for å låne penger av hverandre.

Denne regningen forventer analytikere at bankene sender videre til lånekundene.

Verst for de med lav inntekt
- Økt sp#229 og ekstra nedbetaling av lån gjør at mange står bedre rustet til å tåle en ny renteoppgang, sier Gundersen.

54 prosent av de med lån tåler en renteøkning på mer enn tre prosent.

Samtidig sier bare 17 prosent av de med lån at de tåler ingen eller bare inntil to prosents renteøkning. Det er en klar nedgang fra 23 prosent i fjor.

Låntakere med lav inntekt har minst å gå på og er den gruppen som i størst grad oppgir at de ikke tåler større renteøkninger.

Les også:
- Dyrere boliglån
Varsler høyere boligrente

<b>Spår gull til himmels</b>
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.