Strømprisene var unødvendig høye i vinter. Priser på opptil 14 kroner per kilowattime var blant annet et resultat av at bedrifter bestilte mer strøm enn de reelt sett brukte.

Det sier olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) til NTB. Han mottok fredag rapporten fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som omhandler kraftsituasjonen i vinter.

Må granskes

Olje- og energiministeren setter nå ned et ekspertutvalg ledet av direktør for økonomi, energi og miljøstatistikk ved Statistisk sentralbyrå (SSB) for å gå gjennom mekanismene som styrer tilbud og etterspørsel i kraftmarkedet, og som i vinter ga noen veldig uheldige utslag. Spesielt i Midt- og Nord-Norge måtte folk og bedrifter betale uforholdsmessig mye for strømmen i perioder. Statsråden karakteriserer det som skjedde som alvorlig.

- Det vi så av strømpriser i vinter var både uakseptabelt og unødvendig. Priser på 14 kroner per kilowattime er meningsløst, sier statsråden.

Han forklarer det som skjedde med at strøm bestilles i forkant av forbruksdagen. Også prisen fastsettes dagen i forveien. Det fremgår av NVEs rapport at mange bedrifter bestilte betydelig mer strøm enn det de reelt brukte. Dermed bidro de til å presse prisene opp.

- Må tillates

- Jeg er fornøyd med at rapporten fra NVE tar for seg både de kortsiktige og de langsiktige perspektivene knyttet til problemene i vinter. På lang sikt er det naturligvis et mangelfullt kraftnett som er problemet og som gir de store prisforskjellene mellom landsdelene, sier olje- og energiministeren.

Midt- og Nord-Norge ble særlig rammet av skyhøye kraftpriser i den kalde perioden i januar og februar.

- Høye priser fører normalt til lavere forbruk. For å dempe forbruket er det viktig at prisene tillates å bli høye i områder og tidsperioder med stor knapphet. Samtidig er det viktig at prisene ikke blir høyere enn nødvendig i de områdene som ikke opplever en så stor knapphet, fastslår direktør Agnar Aas i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) i rapporten.

Mobile kraftverk

NVE ber i rapporten om en vurdering av bruken av de to mobile gasskraftverkene i Møre og Romsdal, på Nyhamna i Aukra kommune og Tjeldbergodden i Aure kommune. NVE mener at dispensasjonen som er gitt for å ta disse i bruk bør gjøres permanent for å hindre strømutfall i anstrengte situasjoner.

Det bør også utredes om alternative lokaliseringer av de mobile gasskraftverkene bør klargjøres, fremgår det av rapporten.

NVE vil se på om det er behov for flere regionale priser i situasjoner med stor knapphet og regionale forskjeller i markedssituasjonen.

Driftserf#229ene fra vinteren viser at det i mange områder var stor knapphet, og at utfall av enkeltanlegg ville ha fått store konsekvenser i form av strømbrudd i de aller kaldeste periodene. Investeringer i ny produksjon og nye nettanlegg er på lang sikt løsningen, fastslår NVE. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.