DN.no beskrev mandag et tilfelle hvor en 40 år gammel oslomann måtte forklare kontoutskrifter tre år tilbake i tid. Etter en lang prosess med gjennomgang av kvitteringer og kontoutskrifter måtte 40-åringen ut med 50.000 kroner etter å ha handlet for mye i utlandet.

- Vi kan ikke se at direktoratet har hjemmel for kontroll av enkeltpersoners eventuelle vareførsel, verken gjennom merverdiavgiftsloven eller valutaregisterloven, sier seniorrådgiver Cecilie Rønnevik i Datatilsynet til DN.no.

Hun sikter til hvordan Toll- og avgiftedirektoratet innhenter opplysninger om privatpersoner fra valutaregisteret for å kontrollere opplysninger om varekjøp i utlandet.

- Dette er overvåking av en annen verden, sa oslomannen til DN.no tidligere denne uken.

Vil ha slutt på snoking
Nå mener Datatilsynet at denne fremgangsmåten med innhenting av informasjon må stanses.

- Vi ber nå direktoratet sørge for tolletatens praksis med å be privatpersoner om å gi opplysninger og legge frem dokumentasjon i kontrolløyemed opphører, med mindre tollovens hjemler for personkontroll kommer til anvendelse, sier Rønnevik.

Datatilsynet ber også tollvesenet stanse praksisen med å gjennomføre søk på privatpersoner i valutaregisteret.

- De kan gjennomføre søk, men det må være en rimelig tilknytning til grensepassering i forhold til tid. Men å sitte i lang tid etterpå å gjennomføre kontrolltiltak blir feil, sier rådgiveren.

Ifølge Rønnevik kan tollvesenet gjøre rene rutinekontroller uten mistanke om noe spesielt. Men jo lenger det er siden grensepassering, jo mindre hjemmel har de til å gjennomføre en kontroll.

Ønsker åpenhet
Tilsynet mottok allerede i fjor vår en klage fra en privatperson som stilte spørsmål ved tollvesenets kompetanse til å hente inn personopplysninger i kontrollsammenheng. Siden den gang har det blitt sendt flere brev mellom de to partene.

Det siste brevet som er sendt i saken er Toll- og avgiftsdirektoratets klage på Datatilsynets vedtak om at direktoratets praksis må opphøre. Det er datert 29. august 2011. Direktoratet har stemplet klagen unntatt offentlighet, men Datatilsynet mener det tvert i mot er viktig med åpenhet omkring tollvesenets kontrollmuligheter overfor den enkelte borger.

- Etter å ha gjort vår selvstendige vurdering av unntaksbestemmelsen har vi fra vår side imidlertid kommet til ikke vi fra vår side ikke ser det riktig å unnta dokumentet etter denne bestemmelsen, sier informasjonsdirektør Ove Skåra i Datatilsynet.

Avventer avkl#229
- Det er riktig at vi har påklaget et vedtak fra Datatilsynet hvor vi avventer en avkl#229. Det er nå personvernnemnda som skal ta stilling til dette, sier avdelingsdirektør Eivind Kloster-Jensen i Toll- og avgiftsdirektoratet.

Han mener de har full rett til å drive kontrollpraksis slik de gjør i dag.

- Vi mener vi har hjemmel i våre lovbestemmelser. Dette handler om forståelsen av disse hjemlene. Nå får vi se hva utfallet blir, sier avdelingsdirektøren.

Ikke hjemmel
Finansdepartementet har også blitt involvert i saken, og skriver følgende i sin vurdering av tollvesenets praksis;

- Tolloven §13-4 gjelder kontroll hos virksomheter, og kan etter departementets syn ikke benyttes som hjemmel for å kreve opplysninger og fremleggelse av dokumentasjon fra privatpersoner.

Likevel påpeker de at tollvesenet uten særskilt hjemmel kan oppfordre privatpersoner (...) om å gi opplysninger som kan ha betydning for riktig fastsettelse av merverdi og toll.

Rønnevik mener kravet om uttrykkelig hjemmel i lov for å gjennomføre tollkontroll mot enkeltpersoner er udiskutabelt.

- Dessuten mener vi at tollvesenet må vise edruelighet når de tolker de fullmakter stortinget har gitt dem.

Les mer:
Tollsmell etter utenlandsshopping

<b>Uhell med bil i utlandet kan koste deg dyrt</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.