– Planlegging av arveoppgjøret er den beste måten å sørge for et rettferdig arveoppgjør og unngå konflikter, sier forbrukerøkonom Ellen Dokk Holm.

Nordmenn flest tenker på kommende generasjoner. Hele seks av ti nordmenn ønsker å etterlate seg arv til neste generasjon. Tre av fire nordmenn ønsker heller ikke å etterlate seg gjeld. Dette viser en undersøkelse Synovate MMI har gjennomført for Postbanken .

Arveoppgjør diskuteres ikke
Likevel er det svært få familier som diskuterer arv og arveoppgjør. Annenhver familie diskuterer overhodet ikke spørsmål om arv, og kun åtte prosent diskuterer dette i stor grad. Dessuten svarer 44 prosent at arv er et vanskelig tema å ta opp.

Samtidig som få diskuterer arv, svarer 41 prosent at arveoppgjør lett kan skape uro i familien.

- Mange synes arveoppgjør er et tung tema å diskutere, og unngår det så langt som mulig. Likevel vil jeg råde nordmenn til å sette seg ned og planlegge fremtiden. Dette kan være et viktig bidrag til å unngå konflikter på et senere tidspunkt, sier Dokk Holm.

Les også: Hold svigerbarna unna

Få planlegger arveoppgjøret
Til tross for at vi ønsker å etterlate oss arv, svarer hele seks av ti at de ikke planlegger arveoppgjøret. Og kun én av ti har utarbeidet testament.

- Langt flere bør vurdere å utarbeide et testament. Slik får man selv muligheten til å sørge for et rettferdig arveoppgjør, sier Dokk Holm, og fortsetter:

- I tillegg er testament spesielt viktig for familier med ”mine, dine og våre barn”, for å sikre at arveoppgjøret blir korrekt. Samboere bør også utarbeide testamente, i og med at de ikke er juridisk likestilte med ektefeller, og ikke arver hverandre automatisk.

Forskudd på arv heller ikke vanlig
Syv av ti har ikke vurdert å gi forskudd på arv, viser undersøkelsen.

- Arveforskudd kan være en gunstig måte å fordele verdier på. Verdier kan komme den yngre generasjonen til stor nytte, og med god planlegging kan man ved forskudd på arv unngå å betale mer i arveavgift enn nødvendig. Man kan støtte studenter økonomisk gjennom hele studietiden uten at det utløser arveavgift. Man kan også gi fine gaver til spesielle anledninger som er skattefrie. Dette er bare et par eksempler på forskudd på arv som reduserer arveavgift, sier Dokk Holm.

Les mer om arv i månedsmagasinet DN privat økonomi fredag.

Har du spørsmål om arv, send dem inn til dn.nos nettmøte om arv.