En lang vinter har ført til at vårslippet av boliger kommer senere enn vanlig.

Hittil i mai er det lagt ut nesten 8000 boliger for salg på finn.no. I forhold til samme periode ifjor betyr det en nedgang på over 10 prosent.

- Vinteren har vært lang og vi har derfor registert en passiv holdning både på salg- og kjøpersiden, sier eiendomsmegler og partner Terje Tinholt i Nordvik og Partners til DN.no.

- Markedet er veldig psykologisk påvirket av vær og stemninger. Mange venter med å selge til hagen ser grønn og fin ut. I år lå snøen lenge, og vårslippet kommer rundt tre uker for sent, utdyper han.

 

LES OGSÅ: Få følger det viktigste rådet på visning

Mange fridager
Også i hovedstaden er det lagt ut ti prosent færre boligannonser enn i mai ifjor, viser tallene fra finn.no.

Normalt setter markedet fart etter påskeferien.

- Kristi himmelfartsdag og pinse kom senere ifjor enn i år, noe som kan ha påvirket tallene, påpeker informasjonsansvarlig Lene Kallum i annonseportalen.

Styreleder i Norges Eiendomsmeglerforbud, Tormod Boldvik, betviler ikke at været kan ha stukket kjepper i hjulene for årets vårslipp. Samtidig er han enig i at de mange fridagene i mai må ta sin del av skylden for den trege starten.

 

Allerede i helgen tar aktiviteten seg betydelig opp, hevder han.

Farten øker i juni
- Forrige ukes langhelg gjør at det er mye større volum denne uken. Det kan godt være vi nå går inn i vårens store visningshelg, sier Boldvik.

I fjor ble det publisert aller flest annonser på finn.no i august (12.926), etterfulgt av mai (12.475) og juni (10.979).

Både Tinholt og Boldvik tror juni vil peke seg ut som en måned med spesielt mange visninger i år.

- De siste to årene har vi sett at det er mye større fart i hele juni. Det roer seg ikke før de første ukene i juli, sier Tinholt.

Sjekk boligprisene der du bor her

- Svak prisvekst
Neste mandag legger eiendomsmeglerbransjen frem boligprisstatistikken for mai. Mens Boldvik ikke vil spekulere i utviklingen, tror Tinholt på svak prisvekst.

- Oppdragsmengden min er litt lavere i år enn i fjor, men ikke nok til at vi unngår fortsatt stabil prisvekst. Det fortsetter derfor å stige, men det stiger ikke så raskt som tiligere. Det er vi alle tjent med. Vi er inne i det som etter min oppfatning er en veldig fornuftig trend, sier Tinholt.

 

Senioranalytiker Katrine Godding Boye i Nordea Markets mener dette er en ganske riktig prognose - i hvert fall på kort sikt.

Utover høsten og inn mot neste år vil prisene flate ut, hevder Boye.

- Vårt hovedsyn er at vi nærmer oss en utflating i prisene. Bakgrunnen er at jeg ser for meg en noe dårligere tilgang på boliglån fra bankene, sier Boye til DN.no.

- Samtidig har vi så langt i år allerede sett en svakere tendens i prisveksten. Det kan være at det sett fra boligkjøpernes ståsted har blitt veldig dyrt og at det er grenser for hvor mye mer prisene kan bys opp i forhold til det gjeldsnivået, sier hun.

April-tallene viste en prisstigning på 6,6 prosent de siste 12 månedene, noe som er den svakeste veksttakten på fire år. Gjennomsnittprisene hittil i 2013 er 5,5 prosent høyere enn snittprisen i 2012.

Les mer:
- Svakeste boligprisvekst på fire år
- Pristoppen er ikke langt unna

Les også:
<b>Rekordmange leiligheter presser ned leieprisene </b>
Derfor har vi ingen boligboble
Slik kutter du meglerutgiftene med tusenvis av kroner
<b>Slik sparte de 50.000</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.