På den ene siden mener banken at den tidligere medarbeideren har gjort seg skyldig i grov økonomisk utroskap ved muliggjøre overtrekk på aksjekontoen til en kunde med åtte millioner kroner - og deretter kamuflere overtrekket med uriktige dekningsmeldinger.

På den andre siden mener banken at kunden selv må dekke store deler av tapet i kjølvannet av aksjeinvesteringene som ble muliggjort av bankrådgiverens regelbrudd.

- Vanskelig å fordele skyld
Det var fra sommeren 2001 til vinteren 2002 at en bankrådgiver i Sparebanken Flora Bremanger formidlet kjøp og salg av aksjer for millioner av kroner på vegne av ekteparet Siv Jepsen og Mansour Ashtiani. Ekteparet hevder at det ikke gav samtykke til handlene.

Det avviser banken.

Sparebanken Flora Bremanger fusjonerte i 2003 med Sparebanken Sogn og Fjordane, og det er advokat i den fusjonerte banken, Asbjørn Løvik, som nå svarer på vegne av Sparebanken Flora Bremanger.

- Hvem sin feil det er at ekteparet Siv Jepsen og Mansour Ashtiani havnet i milliongjeld etter råd og handlinger fra en bankmedarbeider som banken selv har anmeldt for grov utroskap?

- Det er vanskelig å svare på hvem sin feil det er, sier Løvik.

- Men hvem har ansvaret når en ansatt i banken ulovlig overtrekker en kundekonto med så mye som åtte millioner kroner?

- Spørsmålet er upresist stilt. En ting er hvem som må dekke inn overtrekket på kontoen, en annen ting er hvem som muliggjorde overtrekket. Kunden har, etter bankens mening, ansvar for å inndekke overtrekket som finansierte kundens kjøp av aksjer. Den ansatte i Sparebanken Flora - Bremanger, som ga kunden overtrekk, brøt bankens interne regelverk, og har ansvar for dette bruddet, i tillegg til økonomisk ansvar som oppsto som følge av dette bruddet, sier Løvik.

Tok ikke opp samtalene
- Hvilket ansvar har banken da?

- Det spørsmålet er vanskelig å svare på, siden dette er en sammensatt problemstilling. Men det er regler i verdipapirloven som pålegger megler å ivareta kundens interesser - og rådgi kunden basert på den investeringserf#229 kunden har. Om det er gjennomført fullt ut i denne saken, vet jeg ikke, siden banken ikke tok opp telefonsamtaler på bånd.

Løvik viser til at banken tross alt har tatt et tap på 2,5 millioner kroner selv i denne saken, og at det er vanskelig å vite hva som er blitt sagt mellom kunde og rådgiver.

Delvis innrømmelse
Bankrådgiveren ble frifunnet i retten, etter at banken anmeldte ham for grov økonomisk utroskap. I stedet er det banken selv som må tåle flengende kritikk i domsavsigelsen.

Sogn og Fjordane Sparebank innrømmer da også et lite stykke på vei at Sparebanken Flora Bremanger kanskje kunne ha gjort ting annerledes.

- I ettertid ser vi at banken kunne hatt bedre oppfølging etter at man oppdaget det første overtrekket i september 2001. I tillegg vet vi ikke om kunden fikk den rådgivningen han hadde krav på, innrømmer bankens advokat Asbjørn Løvik.

- Ville kunden, dersom han ikke hadde møtt en rådgiver som gikk ut over sine fullmakter, i det hele tatt fått anledning til å overtrekke kontoen med så mange millioner kroner?

- Det ser jeg for meg at ville vært problematisk, ja, erkjenner bankens advokat.

Solgte ikke porteføljen
Et annet moment som aktor påpekte i rettsaken mot bankrådgiveren er at tapet på aksjeporteføljen økte kraftig som følge av at aksjene ikke ble solgt da utroskapen ble oppdaget. Porteføljen ble ikke fullt ut realisert før 2006. Som følge av det økte tapet med om lag 2,6 millioner kroner, fordi aksjekursene falt kraftig i 2002.

Banken har i et forlik med kunden sagt seg villig til å ta en tilsvarende sum - ca 2,5 millioner - på sin kappe.

Kunden på sin side mener han også burde sluppet unna hele eller deler av et tap på 2,2 millioner kroner han fikk før overtrekket på 8,1 millioner kroner ble oppdaget.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.