Nordmenn skyr fastrente, men det er nettopp nå når renten ligger så lavt at det er gunstig å gå over til fastrentelån.

- Differansen mellom flytende og fast rente er idag så liten at det over tid kan være lønnsomt å binde renten. Men du bør binde i minst fem og gjerne opp til ti år. Nivåene på fastrente nå er attraktive og nær rekordlave, sier makroøkonom Bjørn-Roger Wilhelmsen i First Securities til DN.no.

En undersøkelse DnB Nor publiserte i april i år viste at hele 76 prosent ikke vurderte fastrente.

Les: Tviholder på flytende rente

Forskjellen krymper
På det tidspunktet var forskjellen cirka 1,5 prosentpoeng mellom beste flytende rente og fem års fastrente. I dag er forskjellen cirka 1,1 prosentpoeng hos DnB Nor.

Og dette gapet kan fort tettes, mener Bjørn-Roger Wilhelmsen. For selv om han regner med at renten skal være "kjempelav" i lang tid fremover, er trolig bunnen nådd - og den flytende renten vil sakte, men sikkert krype opp igjen til mer normale nivåer.

- Det ligger an til en liten renteoppgang neste år, men man regner ikke med at renten vil være høyere enn 2,5 prosent ved utgangen av 2011 og rundt tre prosent ved utgangen av 2012. Rentenivået er veldig usikkert fremover, men jeg vil anbefale flere å vurdere å binde renten nå, sier makroøkonomen.

- Vil neppe tape mye
Han synes nordmenns iver etter flytende rente er noe underlig:

- La oss si at de fleste betaler ned boliglånet sitt over kanskje 20 år. Da er det jo litt merkelig at man har en rente på dag-til-dag-basis. Jeg kan ikke si med sikkerhet at det er mer lønnsomt å binde renten nå enn det for eksempel vil være om én måned eller tre måneder, men når fastrenten er så lav i dag, tror jeg uansett ikke man vil tape så mye penger på å binde nå. Tvert imot kan man tjene på det, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen.

Alt tyder på at sentralbanksjef Svein Gjedrem vil la styringsrenten ligge i ro på Norges Banks neste rentemøte 11. august.

- Renteforventningene har kommet litt ned den siste tiden. Vi har sett en del svake makrotall og signaler som tyder på at økonomien ute i verden har mistet fart. Renten er hevet både i Australia, Canada og New Zealand, men mye tyder på at verken Fed i USA eller ESB vil sette opp renten før ut i 2011. Og lav rente ute betyr lav rente også her hjemme. Selv om vi skulle få et oppsving i norsk økonomi neste år, kan ikke rentedifferansen mellom Norge og de andre landene være for stor, sier Bjørn-Roger Wilhelmsen.

Les også:
Fed ser svak vekst
Truer med å kutte 500.000 jobber



* Full forutsigbarhet rundt kostnadene knyttet til lånet i bindingstiden.

* Noen opplever at de tegnet låneavtalen på et gunstig tidspunkt slik at de faktisk kommer gunstigere ut av det enn ved flytende rente.

* Du kan bytte bolig i bindingsperioden.



* Fastrentelån kan inneholde et rentepåslag som innebærer høyere rente på fastrentelån enn på lån med flytende rente over tid.

* Må du innfri lånet før avtalt periode for den faste renten er over, kan det være nødvendig å betale en overkurs.

* Rammelån gis ikke til fast rente.

(Kilde: DnB Nor)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.