- Jeg har ingen motforestillinger mot å dra kredittkortet når jeg kjøper julegaver, men er rask til å gjøre opp for meg når regningen kommer. Jeg vil ikke betale på julegavene helt til april! slår Liv Getz fast.

Etter en handlerunde på XXL, er hun på vei inn på Oslo City for å fortsette juleshoppingen. Siden hun er pensjonist kan Oslo-kvinnen krympe julegavelisten akkurat når det passer henne.

- Men jeg liker å vente til desember før jeg setter i gang, få en føling med at julen nærmer seg. Jeg har nok ventet helt til midten av julemåneden også, men synes det er greit å starte litt tidligere. Da slipper jeg unna stress og får mye på tilbud. Ikke er det kaos i butikkene heller, sier Liv Getz.

Gjennomsnittsnordmannen vil i år handle julegaver til 13 personer for i alt 7.000 kroner. Og hver tredje sier at de panikkhandler julegaver.

Skeptiske til jul på kreditt
Dette kommer frem i en undersøkelse som Synovate nylig utførte for DnB Nor. Den viser også at folk flest er skeptiske til å handle julegaver med kredittkort. Bare 18 prosent sier at de vil ta juleshoppingen på kreditt, mot 22 prosent ifjor.

- Nordmenn flest venter på julelønningen før de går i butikkene, og det er jo veldig fornuftig tenkt i utgangspunktet. Men særlig økonomisk er det ikke, sier forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB Nor til DN.no.

- Men er det ikke bra å bruke penger man allerede har fremfor å "låne" penger av seg selv?

- Jo, men bruk av kredittkort gir deg rentefri kreditt i 45 dager. Da kan du starte tidligere, mens det fortsatt er mange gode tilbud i butikkene, og du slipper å bli grepet av panikk de siste dagene. Fornuftig bruk av kredittkort gir kun fordeler, men det forutsetter at du betaler kredittkortregningen når den kommer og ikke utsetter betalingen til langt ut på nyåret, sier Sidsel Sodefjed Jørgensen.

Hun ber også folk forsikre seg om at de ikke betaler gebyr hver gang de bruker kortet. Ifølge Dine Pengers oversikt må kortkunder i 65 av 140 banker i Norge betale gebyr når de benytter kort.

 

Ender opp med dyrere gaver
Sodefjed Jørgensen peker på at hele 66 prosent sier de synes det er hyggelig å handle julegaver.

- Det burde være et mål for enda flere å komme over i den gruppen. Men hyggen forsvinner fort hvis du utsetter juleshoppingen til det store rushet setter inn, sier hun.

Fire av ti sier at de ender opp med å kjøpe dyrere gaver enn de hadde tenkt, blant annet fordi de ikke orker julestresset dagene før julaften. De vil bare bli fort ferdig - og kjøper det første og beste. Da spiller ikke prisen så stor rolle.

Liv Getz synes det er hyggelig å gå rundt i butikkene og kjøpe julegaver. Hun regner med å bruke omtrent like mye penger i år som ifjor:

- Man vet jo omtrent hvor mye gavene skal ligge på prismessig. Hvis man plutselig gir en mye dyrere gave et år, kan den andre parten bli pinlig berørt. Og man vil jo ikke ødelegge stemningen på julaften!

Les også: - Vi må nok kjøpe billigere julegaver

Bremser ikke på juleshoppingen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.