Tallknuserne i Statistisk sentralbyrå med forskningsdirektør Ådne Cappelen i spissen er mest optimistiske med tanke på boligprisutviklingen neste år.

SSB forventer at boligprisene vil stige 7,1 prosent neste år.

Administrerende direktør Kjell Thomassen i DnB Nor Eiendom har også tro på solid prishopp i 2008.

- Neste år blir det en prisvekst på omtrent seks prosent. I et lengre perspektiv får vi en boligprisvekst som tilsvarer
veksten i folks kjøpekraft, spår Thomassen.

Fem prosent
  Partner Bjørn Erik Øye og sjeføkonom Kjell Senneset i analysebyrået Prognosesenteret tror på en prisvekst på fem prosent.

- Jokeren i prisprognosene nå er alle de små spekulantene, og noen store, som de siste årene har kjøpt opp boliger i nye boligprosjekter i det boligene ble lagt ut for salg. De har oppdaget at det ikke lenger er penger å tjene på å sitte på boligene til de er ferdigstilt, og nå vil alle tydeligvis ut på en gang, sier Senneset til DN.

Konsernsjef Martin Mæland i OBOS tror ifølge Kapital også at prisene skal opp fem prosent neste år, det samme spår eiendomsinvestor Ola Mæle.

  - De regionale forskjellene vil forsterke seg neste år med mest positiv utvikling i regioner med sterk tilflytting slik som eksempelvis Stavanger, Sandnes, Oslo og Akershus, sier Mæle til DN.

Direktør Lisa Reiakvam i analysebyrået Econ Pöyry er litt mer moderat i sitt anslag.

- Min spådom er at gjennomsnittsprisene i 2008 kommer til å bli 2-5 prosent høyere enn gjennomsnittsprisene blir i 2007, sier Reiakvam.

Tre prosent
Leder for prosjektmegling i DnB Nor Eiendom, Liv B. Hansteen, mener det fortsatt vil være underskudd på boliger, ifølge DN. Hun forventer at prisene skal opp fire prosent neste år.

- Høykonjunkturen ventes å vedvare, og da blir det vanskelig å se for seg at den siste tids prisfall skal fortsette, sier  seniorøkonom Kyrre Aamdal i DnB Nor MarketsAamdal til DN.

Han tror prisene skal opp tre prosent.

Spår prisfall
Hans Petter Skogstad i Opinions datterselskap MakroSikt tror prisene skal ned én prosent, ifølge Kapital.

Sjeføkonom Harald Magnus Andreassen First Securities forventer et prisfall på 3-5 prosent.

- Vi venter et moderat prisfall i 2008, og trolig også i 2009, sier Andreassen til DN.

Forvalter Kristian Falnes i Skagenfondene er hakket mer pessimistisk.

- Jeg er også veldig negativ til eiendom, særlig til hytter på fjellet. Når det gjelder bolig, bygges det for mye. Og med litt motvind fra renten, og der er det litt tidsetterslep, så tror jeg den trenden vi har nå med fall i boligprisene vil fortsette, sier Falnes i DN.

Han tror fallet blir på fem prosent.

  Eiendomsinvestor Christian Ringnes har sett mørke skyer på horisonten i lang tid.

- Jeg tror boligprisene er lavere ved utgangen av 2008 enn de er ved utgangen av 2007 , sa Ringnes i tidligere i år, uten å presisere hvor stort prisfall han forventer.

Direktør Peter Batta i Huseiernes Landsforbund mener prisene skal falle 5-15 prosent, ifølge Kapital.

Investor Jens Ulltveit-Moe er den soleklart største pessimisten. Han spår 20 prosent fall i boligprisene.

Hvordan tror du boligprisene utvikler seg? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.