På Tøyen i Oslo jobber 18 personer hos Schibsted-eide Lendo for å hjelpe nordmenn med å skaffe forbrukslån så enkelt og billig som mulig. For å nå flest mulig kunder, kjøper det reklame på internett og tv for et stort millionbeløp. På Lendos nettside kan man søke om forbrukslån på inntil en halv million kroner og i løpet noen timer har systemene gått gjennom tilbud fra inntil 17 banker. Kundens privatøkonomi avgjør antall lånetilbud og renten på hvert lån. Hvis en kunde for eksempel får fem tilbud, skal det være det lett å skille dem på spesielt én ting.

– Rentenivået er viktigst for de aller fleste, sier Lendos administrerende direktør Ådne Skjelstad til DN.

Årlig rente på slike lån ligger på mellom 10 og 20 prosent.

– Prisforskjellene er store. I snitt skiller fire prosentpoeng i nominell rente når en kunde får tilbud.

Lendo-sjefens viktigste argument er at pruting på forbrukslån kan spare nordmenn mellom fem og ti milliarder kroner samlet i årlige renteutgifter, og Lendo sier det meste av tilbud er refinansiering av gamle lån.

Myndighetene kritiserer en aggressiv markedsføring og rask låneprosess hos agentene som også frister for mange nordmenn til å ta opp nye lån.

Agentene tar mer

I Norge har omfanget av forbrukslån og kredittkortgjeld i år passert 110 milliarder kroner, og årsveksten er på rundt 11 prosent – cirka det dobbelte av veksten i boliglån.

For de fem største agentene innen forbrukslån er veksten enda større og samlet er omsetningen litt mer enn doblet på to år.

Avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet sier om utlånsveksten:

– En god forklaring på veksten er markedsføringspresset man blir utsatt for på internett og tv. Det gjelder også for agentene, som vi følger opp nøye. Her har vi også funnet flere brudd på regelverket.

Avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet advarer mot aktører som konkurrerer om raskest mulig tilsagn på lån, som kan få flere til å be om lån på impuls.
Avdelingsdirektør Jo Gjedrem i Forbrukertilsynet advarer mot aktører som konkurrerer om raskest mulig tilsagn på lån, som kan få flere til å be om lån på impuls. (Foto: Gunnar Blöndal)

Til vinteren er det ventet en ny forskrift for å stramme inn hvem som får lån og det skal bremse forbrukslånsveksten.

Samtidig forsøker agentene å ta en større del av markedet ved å lage en enklere og raskere søknadsprosess – og mange nordmenn kan allerede få innvilget lån på sekundet.

Tilsynet advarer:

– Det er viktig at man tar hensyn til regelverket på en måte som sikrer god rådgivning og hindrer at lån innvilges på impuls, sier Gjedrem.

Blir en sekundstrid

Det norske selskapet Liber Finance er en ganske nystartet aktør blant låneagentene og på deres nettsted Compareking.no kan kundene sammenligne tilbud på forbrukslån i inntil 16 banker.

– Den teknologiske utviklingen gir mulighet til å hente lånetilbud i «sanntid» – og vi har laget en søkemotor som viser frem resultatene i løpet av sekunder. Cirka åtte av ti banker er med på det, mens resten kan levere tilbud i løpet av bankens åpningstid. I tillegg til rente, vil svartid bli en viktig konkurransefordel, sier daglig leder Renè Skaflestad i Liber Finance.

Kunden selv signerer lånet og oversender dokumentasjon elektronisk, og for noen kan pengene være på konto i løpet av dagen.

Selskapet har bygget opp to avdelinger med egne utviklere i Norge og Polen. Teamet lager søkemotorer for flere finansielle tjenester og forventer første overskudd i år.

– Forbrukslån er omdiskutert i Norge, men vi forholder oss alltid til gjeldende regelverk. For oss handler det om å utvikle teknologi som enkelt kan rulles ut i flere land, sier Skaflestad.

Raskere og enklere

Av nye forbrukslån blir rundt en fjerdedel formidlet gjennom agenter, ifølge aktørene selv. I Sverige er andelen på rundt 50 prosent.

Centum Finans er en annen stor aktør – eid av tyske Bauer Media Group – som også eier Radio Norge, Radio 1 og flere kommersielle radiokanaler i Norge. Hitmusikk, reklame og forbrukslån gjør at omsetningen vokser hvert år og klart mest penger er det å hente i formidling av lån.

Landssjef Magnus Månsson i Centum Finans sier det ikke har mål om å konkurrere på sekunder.

– Vi må se hva som er best for kundene. Hurtighet skal ikke være avgjørende, men at kundene får en enkel og god sammenligning av lån, sier han.

Om forslaget til nye regler, blant annet maksimalt fem års nedbetalingstid, sier han:

– Jeg mener norske myndigheter har vært kloke i utforming av nye regler og en slik maksgrense vil tydeliggjøre at lånet skal betales tilbake så raskt som mulig.

– I dag kan dere formidle lån på inntil 15 år?

– Så lenge bankene tilbyr det, gjør vi det også. Kortere nedbetalingstid kan gi noe lavere vekst fremover, men det er positivt for markedet på lengre sikt, sier Månsson.

Han anslår at rundt halvparten av nye lån innvilget gjennom dem har over fem års løpetid, og halvparten har kortere tid.

«Har lav interesse»

Schibsted-eide Lendo er blitt klart størst blant agentene på kort tid og har mer enn tredoblet omsetningen i løpet av to år. Også Skjelstad tror agentene vil ta en større del av markedet.

– Egentlig burde alle kundene sammenligne bankenes tilbud, så lenge prisene settes individuelt. Så ja, andelen bør øke, sier han.

Om faren for at flere nordmenn blir eksponert for å ta opp forbrukslån, sier Skjelstad:

– Det er en balansegang. Bank og finans har lav interesse hos folk og vi må få budskapet om sammenligning ut til forbrukerne.

På ett år har gjennomsnittlig lånebeløp gjennom Lendo falt med rundt ti prosent.

– Vi ser allerede at forskriften har konsekvenser og det er definitivt med på å dempe veksten i markedet, sier Skjelstad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjell Inge Røkke hylles som «original gangster» i denne litt annerledes bursdagsgaven produsert av rapperen Oral Bee, hans kompanjong Mr. Pimp Lotion og operasanger Didrik Solli-Tangen
03:53
Publisert: