I et innlegg i Dagens Næringsliv skriver porteføljeforvalter Olav Chen (29) i Storebrand Kapitalforvaltning at taperne i boligmarkedet de siste årene er langt flere enn de som ikke har hatt muligheter til å kjøpe egen bolig.

- I utgangspunktet er alle som har for lite boligmasse til fremtidig boligforbruk tapere, skriver Chen, som mener Norges Bank har satt opp renten for lite og sent, og dermed bidratt til den uvanlig sterke prisveksten i boligmarkedet de siste par årene.

Stor omfordeling av formue
Chen mener det har skjed en stor omfordeling av private formuer ved at boligprisene har skutt i været.

- Vinnerne er selvfølgelig alle som har mer boligmasse enn sitt boligforbruk, typisk en familie med tenåringsbarn som normalt er på toppen av sitt boligforbruk. Taperne er da alle som ikke har kommet til det stadiet ennå, og disse utgjør langt flere enn de "få" som ikke eier sin egen bolig, fremholder han.

Advarer mot gjeldsfelle
Overfor DN.no går Chen et skritt videre, og advarer førstegangs boligkjøpere mot å havne i gjeldsfellen. Han begrunner dette med at boligmarkedet nå er mer usikkert enn på lenge.

Les også ekspertenes vurdering av boligmarkedet fremover.

- Høy belåningsgrad i kombinasjon med avdragsfrihet eller en lang nedbetalingstid er mer risikabelt enn mange later til å tro. Risikofaktorene er stigende lånerenter, stagnerende eller fallende boligpriser og et svakere arbeidsmarked, sier Chen, og legger til:

- Det er ikke mer enn tre år siden arbeidsmarkedet så helt annerledes og svakere ut enn i dag.

Mareritt: Tapt egenkapital
Chen vil ikke på generelt grunnlag advare mot bankenes tilbud om førstegangslån inntil 100 prosent av kjøpesummen. Men han mener risikoen ved en slik finansieringsløsning nå er svært høy.

- Marerittet er null eller negativ egenkapital den dagen du skal bytte til ny bolig. Førstehjemslån er en engangsmulighet, neste gang må du ha egenkapital og/eller tilleggssikkerhet.

Er du enig med Chen i at høy belåning i dagens boligmarked er risikabelt? Diskuter saken!(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.