Zvi Bodie er professor ved Boston University School of Management. I en årrekke har han talt andre økonomer midt i mot når han har advart sparere mot å investere pengene sine i aksjer i håp om å få en romslig alderdom, skriver CNN Money.

Hvis du er avhengig av høy avkastning for å kunne leve godt på dine eldre dager, bør du absolutt holde deg unna aksjer, er hans råd.

Bodie mener finansbransjens standardmodell for hvordan de yter investeringssår til millioner av amerikanere er fundamentalt feil.

- Vi blir fortalt at over tid blir aksjer mindre risikable, men det er tull. Aksjer er alltid risikofylte - både i det korte og lange bildet, sier han, og minner om at de amerikanske aksjene i snitt falt med 37 prosent i fjor.

Fnyser av diversifisering
Han sier at det er fullt mulig at det faller like mye til neste år, selv om han medgir at det er lite sannsynlig. Bodie mener diversifisering av porteføljen ikke fjerner risikoen.

- Det er derfor alderdomspengene burde være plassert i eiendeler som ikke går ned - ikke i aksjer, konkluderer han.

Han nekter for at budskapet kommer som et resultat av finanskrisen.

- Dette er slik finansøkonomer ser på livssyklusinvesteringer, sier han, og forklarer at hvis utgangspunktet er at man ikke ønsker å ta noen risiko i løpet av sin livstid skal man aldri investere i aksjer.

Inflasjonsspøkelse
Bodie tilbakeviser at man trenger den veksten aksjer tilbyr for å stå imot risikoen for inflasjon.

- Inflasjoner et nettopp det TIPS (Treasury Inflation-Protected Securities) og I-obligasjoner var laget for å beskytte mot, sier han. Han mener at selv om aksjer kan gjøre det bra i perioder med inflasjon, så utsetter man seg for enda større risiko ved et aksjefall.

- Det viser seg at når det har vært betydelig inflasjon, har aksjer vært en forferdelig investering. bare se på 70-tallet.

Bodie har selv investert alle sine pensjonssparepenger i TIPS. I tillegg har han en mindre konto som ikke skal finansiere alderdommen hans. De investerer han i obligasjoner, opsjoner og aksjer.

Han hovedpoeng er at alle pengene man setter i aksjer skal man ha råd til å tape.

Les også:
- Småsparerne har skjønt risiko
Månedens beste fond


Opptur i gull - se video på DNtv:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.