Det svenske boligmarkedet er overpriset, og prisene risikerer å falle. Det slås fast i en rapport utgitt av Statens bostadskreditnämnd, skriver di.se .

Nemnden består av eksperter som har til oppgave å fore svenske myndigheter med informasjon om boligmarkedet.

De slår i rapporten fast at nedgangen i boligprisene i Sverige på langt nær er nok dersom prisene skal finne et bærekraftig nivå.

Statens bostadskreditnämnd viser til historiske erf#229er, blant annet om sammenhengen mellom boligpriser og kostnaden for å leie. Det er nå så stort sprik mellom disse to at en korreksjon er sannsynlig.

Nemnden trekker også paralleller til andre land der boligprisene har fått seg en real knekk, blant annet Storbritannia, Danmark og Spania.

Sårbare for rentehevninger
Om ikke boligprisene har falt like mye i Sverige så langt, kan de fort gjøre det når renten etter hvert settes opp igjen.

- Boligprisene ved dagens lave rentenivå er ekstremt sårbare for til og med små renteforandringer, skriver BKN.

I likehet med nordmenn ser svenskene på bolig som en sikrere investering enn andre aktivaklasser. Men den myten ønsker myndighetsorganet å avlive: Å kjøpe bolig er en like usikker investering som å kjøpe aksjer.

- Bobler i bolig- og aksjemarkedene er et tilbakevendende problem, og viser hvordan folks syn på risiko varierer med konjunkturene, refererer di.se fra rapporten.

Ifølge beregninger foretatt av Statens bostadskreditnämnd risikerer hver femte leilighetseier i Sverige nå å få negativ egenkapital bare ved et fall på ti prosent i boligprisene.

Les også: Ny nedtur for danske boligeiere
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.