I en lengre artikkel om boligmarkeder/bobler som fortsatt stiger i verden, finner det amerikanske nettstedet Bloomberg grunn til å omtale også Norge.

Bloomberg trekker i artikkelen, som også er referert på E24.no, frem flere faktorer som karakteriserer det norske boligmarkedet, og som muligens bør gi grunn til bekymring.

Norske renter er rekordlave, men kan komme til å stige, kanskje allerede fra desember slik Norges Bank har varslet.

I den oljedrevede økononomien i Norge har boligprisene steget hele 30 prosent siden 2008 og doblet seg siden 2000, med en snittpris nå på nær tre millioner kroner, skriver Bloomberg.

Vår egen gjeldsboble
Selv om Norge i likhet med Sveits ikke er EU-medlemmer og slik har sluppet billig unna gjeldsproblemene i Europa, har vi vår egen gjeldsboble likevel.

Norske husholdningers gjeldsbelastning vil neste år passere mer enn det dobbelte av gjennomsnittlig husstandsinntekt, ifølge Norges Bank. Bloomberg trekker i den sammenheng linjene tilbake til sist Norge opplevde boligkrakk - på slutten av 80-tallet. Den gang var gjennomsnittlig gjeldsgrad 150 prosent av disponibel inntekt da det smalt, og prisene falt 40 prosent.

Bloomberg har også intervjuet en analytiker som finner grunn til å advare alle som tror at Norge er det landet i verden der boligprisene ikke kan kollapse.

- Gang på gang har boligmarkeder verden rundt vist seg å være ekstremt sykliske. Dersom historien gjentar seg selv, kan det komme et nytt blodbad i Norge, sier Jon Bell som er analytiker i Shore Capital Group Ltd.

Les også: Vil leie ut hybler i containere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.