Husbankens startlån for økonomisk vanskeligstilte i boligmarkedet er i dag unnatt fra Finanstilsynets krav om egenkapital ved boligkjøp. Dersom Finanstilsynets forslag om nye retningslinjer blir vedtatt, kan imidlertid unntaket forsvinne. I så fall vil det ikke lenger vil være adgang til å gi startlån på mer enn 85 prosent av kjøpesummen, verken alene eller sammen med private banklån.

Som DN.no tidligere har vist kan et bortfall av unntaket for startlånet føre til at det blir betydelig vanskeligere for vanskeligstilte å kjøpe bolig.

Les saken: Strengere boliglånskrav kan ramme startlånet

Nå advarer kommunesektorens interesse- og arbeidergiverorganisasjon (KS) om at forslaget vil innebære et mulig løftebrudd fra regjeringen.

«I Soria Moria 2 sier Regjeringen blant annet at den ønsker å videreutvikle startlån-ordningen slik at flere unge får mulighet til å eie egen bolig», skriver KS i et brev til statsminister Jens Stoltenberg som DN.no har fått tilgang til.

Mener Regjeringen bryter løfter
I brevet til Stoltenberg uttrykker KS forståelse for at Finanstilsynet vurderer ulike virkemidler for «å forbebygge en eventuell lånefinansiert boble i boligmarkedet». Organsisasjonen hevder imidlertid regjeringen bryter løfter ut fra erklærte mål for boligpolitikken dersom de lar startlånet omfattes av egenkapitalkravet.

«Vi viser videre til nylig inngått avtale mellom KS og regjeringen på det boligsosiale området der det blant annet står; Partene skal i fellesskap bidra til å utvikle rammebetingelser og tiltak som bidrar til at personer som ikke er selv i stand til det, skal få hjelp til å skaffe seg og beholde en bolig. Startlånsordningen har vært, og er et viktig virkemiddel for å nå dette målet», skriver KS.

I tillegg ber KS om at kommunesektoren blir involvert i vurderingen før Finanstilsynet eventuelt strammer inn retningslinjene.

«KS legger til grunn at Regjeringen ønsker å bevare startlånsordningen som et viktig virkemiddel for å sikre at boligsosiale mål nås. Da må også boligsosiale hensyn tas med i vurderingen før det foretas eventuelle endringer i retningslinjene for egenkapitalbehov ved kjøp av bolig. En konsultering av finansinstitusjonene alene før beslutningen tas av Finansdepartementet, eller før departementet fremmer et eventuelt forslag om lovhjemmel for forskrift, sikrer etter KS sin mening ikke en slik bred politisk vurdering», skriver organisasjonen i brevet.

-To viktige politiske hensyn
Finanstilsynet ønsker ikke å kommentere saken mens forslaget er under vurdering. Kommunal- og regionaldepartementet er også forsiktige med å uttale seg, men understreker at startlånet er svært sentralt i regjeringens boligpolitikk.

- Dette er en avveining mellom to viktige politiske hensyn. Fra et boligpolitisk ståsted er startlånet et godt, rimelig og effektivt virkemiddel for å få unge og vanskeligstilte inn på boligmarkedet. Startlånet utgjør mindre enn fem prosent av utlånene til bolig. Det er knapt tap på ordningen og den er regjeringens viktigste verktøy for å få unge og vanskeligstilte inn på boligmarkedet, sier statssekretær Hege Solbakken til DN.no.

- Vil det være et løftebrudd fra Regjeringen å la startlånet omfattes av egenkapitalkravet?

- Regjeringen vurderer nå spørsmålet. Når Regjeringen fremhever startlånet i Soria Moria, er dette nettopp fordi startlånet er så sentralt verktøy i norsk boligpolitikk, sier Solbakken.

Les mer:

<b>Foreslår nytt krav til boligkjøpere: 15 prosent egenkapital </b>

<b>Dette mener ungdomspolitikerne om dagens boligmarked</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.