Med strofer fra rockelåten «One for the money» avsluttet rockabilly-entusiasten og statssekretær Jørgen Næsje (Frp) talen sin til forsamlingen som var samlet i Mesh' lokaler i Oslo sentrum for å feire lanseringen av produktet aksjesparekonto fredag. 

– Håper dette blir et folkekjært produkt. Det har vært uheldig at folk ikke har kunnet handle aksjer og aksjefond uten å bli beskattet løpende, sa Næsje. 

Ti års jobbing

De to personene som har jobbet hardest for at aksjesparekonto skulle se dagens lys, er Bernt

Bangstad i Aksjonærforeningen og Jon Petter Tollefsen i AksjeNorge. 

– Det er nesten nøyaktig ti år siden vi begynte å jobbe med dette. Vi synes det var en så god idé at personlige sparere skulle få like god mulighet som profesjonelle investorer til å kjøpe og selge aksjer med skatteutsettelse, at vi kunne ikke gi oss før vi fikk det på plass, sier Bangstad. 

Han nyter seieren fredag, men sier de allerede er i full gang med å jobbe for at aksjesparekontoen skal forbedres. 

Må få inn utbytte

Det er to ulemper med kontoen, ifølge Bangstad.

– Helt til i går ettermiddag var det tre, nemlig at overgangsperioden for skatteamnesti ved overføring av aksjer og fond var for kort. Men i en velkommen lekkasje fra neste års statsbudsjett, sier regjeringen at den vil utvide skatteamnestiet til ut 2018, sier Bangstad.

Han håper de to andre ulempene forsvinner like raskt. 

– Utbytte må kunne inkluderes i aksjesparekonto. Det er en soleklar mangel, og så må man inkludere alle aksjer, ikke bare børsnoterte, sier Bangstad. 

Finansdepartementet har bestemt at utbetalt utbytte fra aksjer og aksjefond ikke kan settes inn på aksjesparekontoen, men må settes inn på en annen konto. Det betyr at utbyttebetaling ikke får samme skatteutsettelse som gevinst fra avkastning. 

– Det er ikke politisk motstand mot å ta inn utbytte, men det gjør det mer komplisert i forhold til EØS-lovgivningen om kildeskatt. Derfor har vi valgt å utelukke utbytte nå. Men vi vil ta opp dette igjen når vi evaluerer ordningen om en stund, lover Næsje. 

Få utlendinger i norske fond

Kildeskatt betyr at utenlandske aksjonærer i norske selskaper betaler skatt på utbytte til Norge. Hvis nordmenn får anledning til å utsette skatten på utbytte ved å opprette en aksjesparekonto, må utenlandske aksjonærer få samme muligheten. Da er Finansdepartementet redd for at Norge blir et «gjennomstrømmingsland for overskuddsflytting».

– Dette er et søkt argument. Aksjesparekonto gjelder bare for private aksjonærer. Det er svært få privatpersoner fra EØS-land som kjøper norske aksjer og aksjefond. Det er synd om et fåtall slike aksjonærer, skal ødelegge for de mange tusen nordmenn som vil opprette aksjesparekonto, sier Bangstad.  (Vilkår)

Nå er de her snart: Selvkjørende busser klare for norske veier
De selvkjørende bussene er her allerede. Fra nyttår blir det også lov å sette dem i drift.
01:41
Publisert: