Har du penger plassert i aksjefond eller aksjer? 1. september 2017 kommer en nyhet du er nødt til å forholde deg til: Aksjesparekonto. 

Ikke drøy for lenge med å sette deg inn i det nye produktet. Da risikerer du nemlig å betale mye mer skatt enn du trenger. 

Hva er aksjesparekonto? 

Aksjesparekonto er en konto hvor du kan samle alle dine aksjefond og aksjer. Fondene må ha en aksjeandel på over 80 prosent. Det vil si at du ikke kan flytte over kombinasjonsfond og rentefond.

Hva er poenget?

Regjeringen har åpnet opp for aksjesparekonto slik at privatpersoner kan kjøpe og selge fond og aksjer uten at det utløser skatt på eventuell gevinst. Regjeringen mener det vil bidra til at flere sparer og flere kjøper aksjer i norske bedrifter. Dessuten gir det mulighet til å bytte ut dyre og dårlige fond.

Haster det med aksjesparekonto?

Etter at regjeringen torsdag ettermiddag kom med en lekkasje fra statsbudsjettet 2018,  blir dette skatteamnestiet utvidet til å gjelde ut 2018, så nå har alle fått litt bedre tid til å tenke seg om på. 

Så flytter du alle fond og aksjer inn på en konto i løpet av 2018, slipper du å betale skatt på eventuell gevinst du har hatt på fondene og aksjene. 

Klarer du ikke å bestemme deg før i 2019 og har gevinst på fondet eller i aksjene, må du betale skatt av gevinsten før du flytter fondet. 
Ifølge beregninger KLP har gjort, har nordmenn 47 milliarder kroner i gevinst på sine fondsinvesteringer. Hvis alt ble solgt, ville det utløst 14 milliarder kroner i skatt. Den skatten unngås dersom fondene blir flyttet inn på aksjesparekonto i 2017. 

Men det betyr ikke at skatten forsvinner. 

Når må jeg betale skatt?

Hvis du har flyttet fondene og aksjene inne på konto, men bestemmer deg for å selge unna og ta pengene ut av kontoen, må du betale skatt på rundt 30 prosent for gevinsten.

Har du investert 100.000 kroner i et aksjefond, og det er verdt 150.000 kroner når du skal selge, må du betale skatt av 50.000 kroner minus skjermingsfradraget. 

Skjermingsfradrag er skattefri avkastning som du opparbeider deg årlig basert på en skjermingsrente som bestemmes av myndighetene. 

Hvor mye kan jeg ta ut skattefritt?

Hvis du kun trenger å ta ut deler av beløpet fra aksjesparekontoen, kan du slippe unna skatten. Du kan ta ut det opprinnelige innskuddet i fondet – for eksempel 100.000 kroner – uten at det utløser skatt. 

Hva koster aksjesparekonto?

Aksjesparekonto koster ikke noe å åpne. Leverandørene tjener penger på forvaltningshonoraret i fondene du eier på kontoen.

Hvilken leverandør velger jeg?

«Alle» banker og fondsleverandører tilbyr aksjesparekonto fra 1. september, men det du bør være oppmerksom på er hvor mange fond den enkelte leverandøren kan tilby. Banker som DNB, Skandiabanken og Nordea tilbyr mange fond fra flere leverandører som kundene kan kjøpe og selge i aksjesparekontoen. Holberg fondene og Odinfondene tilbyr kun sine egne fond. Det begrenser kundens valgmuligheter. 

Når lønner det seg ikke med aksjesparekonto?

Har du tapt penger på aksjer eller aksjefond, lønner det seg antageligvis ikke å åpne aksjesparekonto i år.

Et alternativ er å selge aksjer og fond hvor du har tap, slik at du sikrer fradraget på ligningen, så kan du åpne aksjesparekonto og handle nye aksjer og fond der.

Hva med skatt på utbytte?

Hvis du eier aksjer og blir tildelt årlig utbytte, så skattlegges det som i dag.

Lurer du på hvordan du handler aksjer? Sjekk AksjeNorges sider. 

Lurer du på hvilket fond du skal velge? Sjekk Morningstars fondsoversikt. 

Har du tips i forbindelse med lanseringen av aksjesparekonto, send gjerne en epost.(Vilkår)