Antallet inkassosaker stiger for sjette året på rad. I år ble det for første gang rapportert inn over seks millioner inkassosaker. Det er en økning på en halv million fra året før, viser nye tall fra Norske inkassobyråers forening (NIF).

Totalt melder Finanstilsynet om 6,3 millioner inkassosaker så langt i 2013. Ifølge rapporten økte antallet purreinkasso, det vil si purringer som ble betalt innen 30 dager med 37 prosent i 2013, viser rapporten.

- Mennesker har blitt litt mindre oppmerksomme på å overholde frister, men generelt ser vi at de fleste fortsatt har kapasitet til å betale regningene sine. Altså har folk flest betalingsevne. Vi som bransje ser derfor ikke på dette som noen krise, sier styreleder Baard Bratsberg i Kredinor.

Nordmenn er i gjennomsnitt syv dager for sene til å betale regningene sine, viser tallene fra dagens rapport.

Flere tvangssalg
I 2013 ble det gjennomført 7144 tvangssalg av eiendom i Norge. Det var om lag 1000 flere tvangsalg sammenlignet med ifjor. Det er over dobbelt så mange som for fem år siden. Antallet begjæringer om tvangssalg økte med 2500 saker i inneværende år til 18 423.

Dette er det høyeste antallet begjæringer noensinne, ifølge tallene fra Norske inkassobyråers forening.

- Nå er vi på det høyeste nivået noensinne, og det er meget bekymringsfult. Årsaken til dette er i stor grad at de som først får økonomiske problemer i Norge får virkelig store økonomiske problemer, til tross for rimelig gode økonomiske rammer i Norge, sier Bratsberg.

Inkassobyråene understreker likevel at 9 av 10 saker løses i dialog mellom skyldner og innkrever. Likevel peker Bratsberg på at dette også er en nedgang fra tidligere år, altså tas flere betalinger med tvang enn tidligere.

Frykter konkurser
- Den utviklingen vi ser som vi mener er virkelig verdt å se på er antallet konkurser. Her ser vi en betydelig økning, og det er noe vi mener bør tas spesielt alvorlig dersom dette er en underliggende trend, sier Bratsberg.

Han peker på at dette er en statistikk bransjen kommer til å følge godt med på de neste årene.

- At antallet konkurser øker er berkymringsfullt fordi det viser til en underliggende negativ trend, fremfor glemsomhet som vi ser er mye av motivasjonen bak inkassosaker, sier Bratsberg.

Les også:

Fire studielån-milliarder til inkasso (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.