Blir det rødgrønn regjering, kan alle arbeidstagere i privat sektor se frem mot langt bedre pensjonsordning enn de har i dag. I alle fall hvis Arbeiderpartiet får gjennomført forslagene partiet har på pensjon.

I Arbeiderpartiets program for de neste fire årene, har partiet nærmest tatt en blåkopi av forslagene LO har fremmet tidligere i år for endring av pensjon gjennom arbeidsgiver.

Slik skal de lavtlønte få bedre pensjon dnPlus
  • Pensjon fra første krone (I dag starter pensjonsopptjeningen først ved lønn på cirka 94 000 kr)
  • Pensjonsopptjening fra første dag (I dag starter pensjonsopptjening først etter 12 måneder i ny jobb – og kun over 20 prosent stillingsprosent)
  • Pensjonsopptjening uansett alder (Idag starter pensjonsopptjening først når den ansatte er over 20 år)
    NB! I folketrygden tjenes pensjon opp fra første krone, første dag og uansett alder.

Tetter pensjonshull

Uavhengig pensjonsekspert Alexandra Plahte i Gabler, Steenberg & Plahte bekrefter at forslaget om å tette nevnte "pensjonshull" vil gi mange - særlig lavtlønte - høyere pensjon, gitt at reglene faktisk hadde blitt endret.

– LO har krevd at de såkalte «pensjonshullene» tettes, noe Arbeiderpartiet tilsynelatende har stilt seg bak ved å ha tatt det inn i sitt partiprogram. Man kan jo undres hvorfor ikke den delen av partiprogrammet har vært flagget, men det er kanskje ikke tilfeldig, sier Plahte.

Hun mener det kan tolkes som om det ikke er blant de høyest prioriterte sakene for Arbeiderpartiet.

Arbeiderpartiets Lise Christoffersen sier de har satset på fire hovedsaker i valgkampen og at pensjon ikke er en av dem.

– Men når vi har vedtatt et program, er det fordi det skal gjennomføres, sier Christoffersen.

Milliarder til pensjon

Gjennomføres alle forslagene har en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe satt en prislapp på mellom 3,9 og 5,6 milliarder kroner for forslagene Ap vil gjennomføre de neste fire årene.

– Alle endringer i pensjon omfatter store beløp. Det kommer ikke som en overraskelse. Endringene i tjenestepensjon må gjøres i samarbeid med partene i arbeidslivet, men vi er tydelig på at vi vil ha mindre forskjeller i opptjening av pensjon, sier Christoffersen.

Økt skatt fra venstresiden, alle vil gi Husbanken mer penger

En gjennomgåelse DN har gjort av hvilke av partienes programforslag som vil påvirke velgernes privatøkonomi mest, slår Arbeiderpartiet de andre partiene ned i støvlene når det gjelder pensjon, mens Sosialistisk Venstreparti (SV) vil øke skattene mest for de høytlønte.

Høyre og Frp har mest å gi på skatt, blant annet med forslagene om å redusere og fase ut formuesskatten på arbeidende kapital, og etter hvert fjerne formuesskatten helt.

DN har tatt ut forslagene i partienes programmer som har størst betydning for din privatøkonomi . Skatt, pensjon, bolig, barnefamilier.

Se oversikten under.(Vilkår)


Advokat langer ut mot bilister, gående og syklende som forsinker Strava-tidene
Les Christian Lundin sitt leserbrev i DN i lenken under.
01:25
Publisert: