Folk som arver mer enn 400.000 kroner, jobber mindre enn dem som ikke arver i det hele tatt, viser en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

SSB har undersøkt om den såkalte «Carnegie-effekten» gir utslag i Norge, skriver Dagsavisen.

Industrimagnaten Andrew Carnegie mente at barn ikke hadde godt av å arve formue, fordi det ville undergrave viljen til å jobbe.

SSB finner at lønnsinntekten til arvemottakere er rundt 7 til 10 prosent lavere enn for personer uten arv. Unge arvemottakere og arvinger som nærmer seg pensjonsalder, jobber minst, ifølge rapporten.

– De som er eldre, vil kunne gå av med pensjon tidligere enn planlagt, mens yngre har et langt arbeidsliv foran seg, så for dem vil nok effekten være mer midlertidig, sier forsker Elin Halvorsen ved SSB, medforfatter av rapporten.

- Behov for en nyansering i arvedebatten

Hun mener resultatene kan være et argument for å skattlegge arv. Arveavgiften ble fjernet av Solberg-regjeringen i 2013.

Tallene tyder på at det er behov for en nyansering i arve- og trygdedebatten, mener økonomiprofessor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo.

– De som er de sterkeste motstanderne av arveavgift, er ofte de sterkeste motstanderne av å gi arbeidsfri inntekt til folk i bunnsjiktet fordi de mener det vil redusere arbeidsinnsatsen. Når det kommer til arv, er argumentet at slik arbeidsfri inntekt bidrar til innovasjon og nyskaping, sier Moene.

Aps finanspolitiske talsperson, Marianne Marthinsen, sier til Dagsavisen at Ap ikke ønsker å gjeninnføre arveavgiften om de vinner valget. 

Hør podkast om Bensin, diesel, el-bil eller hybrid. Det har sjelden vært vanskeligere å kjøpe ny bil i Norge.

Stortinget har igjen endret bilavgiftene. DNs biljournalist Embret Sæter forteller deg hvilken bil du bør kjøpe i 2017 for å få mest kjøring for pengene.

Anbefalt av DVNtv:

Bilen for deg med liten familie og mye penger
Audi S5 er kanskje den beste allrounderen av alle egobilene.
01:56
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.