Privatpersoner får stadig følgende to råd ved sp#229 i aksjemarkedet: Lang horisont, minst 5 år, og jevnlig sp#229.

Det er også det offisielle rådet fra Verdipapirfondenes Forening, VFF.

- Det stemmer at vi bestandig har sagt at man må minimum ha fem års sparehorisont. De fleste slike perioder har gitt positiv meravkastning, men ikke alle. Det er derfor ikke snakk om garantier, sier direktør i VFF, Bernt S. Zakariassen til DN.no.

- Ekstremt uheldig
Han er klar over at dersom man selger seg ut på dagens kurser i aksjemarkedet, kan det bety at man må ha spart veldig, veldig lenge for at ikke vanlig banksp#229 har vært et bedre alternativ.

- Men hvis du fordeler innskuddene og uttakene over tid, minsker du muligheten for at du er så ekstremt uheldig. Og jo lengre horisont jo større sannsynlighet for positiv meravkastning, understreker han.



Det som ikke alltid blir like tydelig formidlet, er at tidspunktet for kjøp og salgt i aksjemarkedet kan ha enormt mye å si for avkastningen. Selger du deg ut etter en krafig nedgang, som nå, skal man ha spart ekstremt lenge i aksjer for at man likevel skal komme ut med positiv meravkastning i forhold til sikker bankrente.

Hvor lenge går frem av tabellene under.

I eksemplene har DN.no basert seg på KLPs fondssparekalkulator, der det er lagt til grunn den historiske avkastningen på bankrenten, globale aksjer og norske aksjer de siste 30 årene, oppdatert per 31. oktober 2008. Da stod Oslo Børs i 244,80 poeng, ganske nøyaktig samme kurs som i dag.

Som det går frem av tabellen, vil selv 15 år med månedlig sp#229 i banken slå tilsvarende sp#229 i både norske og globale aksjer.

Eksempel 1:
Dersom du har spart 1000 kroner i måneden.





Eksempel 2:
Dersom du investerte 100.000 kroner én gang og lot dem stå i ro:



Kilde for bergningene: KLPs fondssparekalkulator.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.