Bankene forventer at utlånsmarginen vil falle fremover, viser utlånsundersøkelsen for fjerde kvartal, som Norges Bank legger frem i dag.

Det vil si at de i mindre grad vil sende regningen videre til kundene når pengemarkedsrenten – det vil si renten bankene betaler for å låne penger seg imellom – stiger fremover.

- Dette reflekterer en tøff og velfungerende konkurranse om lånekundene. Og det er selvsagt godt nytt for lånekundene, sier assisterende direktør Rolf Mæhle i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Mæhle har jobbet med privatøkonomispørsmål i en årrekke.

Les mer fra utlånsundersøkelsen: Bankene gir lettere lån

- Vil justere opp prisene
Bankene priser sine lån hovedsakelig basert på to forhold: Konkurransesituasjonen og prisen på ”råvarene”, altså innlånskostnadene.

- Dersom pengemarkedsrenten stiger fremover, vil nok bankene også justere opp sine renter. Men hvor mye og til hvem avhenger av konkurransen i markedet, påpeker Mæhle.  

Et viktig poeng er at det er en seks-ukers varslingsfrist for endringer i boliglånsrenten til eksisterende kunder. Dette betyr at en eventuell renteøkning først vil få effekt for eksisterende lånekunder seks uker etter at den er varslet

Drøyer renteheving
Husholdningenes lånebetingelser var om lag uendret i 4. kvartal 2009, ifølge utlånsundersøkelsen.

Det skyldes at mange banker lot være å følge etter da Norges Bank i to omganger ifjor høst hevet styringsrenten fra historiske lave 1,25 prosent til 1,75 prosent, som er dagens nivå. Grunnen var lave pengemarkedsrenter.

DN.no/kalkulator:
Så mye kan du låne
Så mye dyrere blir lånet

Sentralbanksjef Svein Gjedrem repliserte med at han vil sette opp renten til bankene følger etter.

I forrige uke satte DnB Nor til slutt opp renten til 3,10 prosent.

Dermed tror flere analytikere at Gjedrem dropper renteheving på rentemøtet onsdag neste uke, og heller setter opp renten i mars.

De fleste analytikermiljøene her til lands venter likevel at både Norges Banks styringsrente, pengemarkedsrenten og utlånsrenten i bankene skal merkbart opp i løpet av året.

Les mer om dette her: Så mye dyrere blir boliglånet

Sug etter boliglån
Bankene rapporterte om økt etterspørsel etter lån fra husholdninger i fra tredje til siste kvartal ifjor.

Ett kvartal tidligere hadde de ventet uendret etterspørsel fremover. Dermed har det vært større oppsving enn bankene ventet.

Men nå forventer bankene en ytterligere økning i låneetterspørselen fra husholdninger fremover.

Vil ha fastrentelån
Selv om tidene for gullbetingelser på fastrentelån for lengst er passert, fortsatte husholdningenes etterspørsel etter fastrentelån å øke for femte kvartal på rad.

På det laveste ifjor vår lå rentene for lån med fem års bindingstid langt nede på tre-tallet. Nå begynner de på rundt fem prosent.

Les: Her får du beste lånerente akkurat nå

- Etterspørselen etter fastrentelån var høyere enn forventet. Dette reflekterer at det fortsatt er mulig å binde lånerenten til historisk sett lave nivåer, noe relativt mange har benyttet seg av, sier Mæhle.

Han påpeker også at den sterke veksten i rammelån har ebbet noe ut.

- Rammelån er et relativt nytt produkt som i dag utgjør hver fjerde lånekrone med pant i bolig. Det ser nå ut til at andelen har stabilisert seg på dette nivået, hvilket ikke er så rart. Dette er jo ikke et produkt for alle, men primært for folk som har solide buffere i form av en høy egenkapital i boligen og ellers god privatøkonomisk kontroll, sier Mæhle.

Ikke lettere å få lån
Samtlige banker rapporterte om uendret kredittpraksis overfor husholdninger fra tredje til siste kvartal ifjor.

Det er fjerde kvartal på rad bankenes kredittpraksis er uendret.

Kredittpraksisen påvirkes av seks faktorer: Makroøkonomiske utsikter, bankens risikovilje, mål for markedsandel, finansieringssituasjonen, kapitaldekning og mislighold.

Da boligmarkedet møtte veggen så det sang sommeren 2007, sluttet bankene å hive penger etter folk. Til å begynne med var det kun snakk om en forsiktig tilstramming.

Men da finanskrisen slo inn for fullt høsten 2008, fløy rentene til værs, og bankene som slet med å skaffe penger selv strammet skikkelig til overfor kundene. Det bidro til å parkere boligmarkedet totalt.

Mens det under oppgangstidene var vanligst å kjøpe bolig før man solgte den man allerede eide, var dette noe man kunne glemme nå. «Selg først!» sa bankene.

Fremover venter bankene fortsatt uendret kredittpraksis overfor husholdninger, ifølge undersøkelsen.

Les også:
Slik kutter du boliglånsrenten

Så mye dyrere blir boliglånet
Her får du beste lånerente akkurat nå
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.