Samtidig med at boligprisene har steget, har også gjelden føket til værs. Norske barnefamilier har tredoblet boliggjelden siden 2004.

I gjennomsnitt må norske barnefamilier ut med 120.000 kroner i husleie, avdrag og renter hvert eneste år, skriver Aftenposten.

Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse viser dessuten at par under 45 år som ikke har barn, hadde nesten 2 millioner kroner i boliglån i snitt i fjor.

I 2004 var boliglånet skarve 630.000 i snitt. Par med barn som er yngre enn sju år, har omtrent like høy boliggjeld. Her var gjennomsnittet 730.000 kroner for ni år siden.

- Tett sammenheng
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets sier gjeldsveksten ikke er oppsiktsvekkende, all den tid prisen på boliger også stiger til værs.

– Det er tett sammenheng mellom boligpriser og gjeld. For å komme inn i boligmarkedet trengs det mye gjeld, sier han.

Samtidig har lønnsveksten gjort det mulig å bære den høyere gjelda.

Sparer

Nordmenn er samtidig blitt flinkere til å spare etter finanskrisen i 2008 og hadde ifjor i gjennomsnitt mer enn 200.000 kroner på bok.

– Undersøkelser viser at mange har prioritert nedbetaling av gjeld og oppbygging av en buffer for å ha noe i bakhånd, sier forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Stavanger Aftenblad.

Hun forteller at flere som tapte penger på verdipapirfond, isteden søkte til bankene og satte sparepengene sine på høyrentekontoer.

Ifølge Sandmæl er det folk i alderen 40 til 50 år som sparer aller mest. Gjennomsnittet for alle over 17 år har altså passert 200.000.

– Vi vet at 80 prosent av oss sparer i bank, og når folk er kommet inn i boligmarkedet og fått barn, og er godt i gang med å betale ned gjeld, da setter de også mer penger i banken, sier Silje Sandmæl.

Les også: - Den økonomiske boblen Norge har levd i vil sprekke



Nå snur det for norsk økonomi: Varsler hopp, stopp og propp


- Kvinner liker å ha noe i bakhånd hvis vaskemaskinen skulle ryke

Boligprisene stormer fra leieprisene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.