Låneveksten har falt jevnt og trutt de seneste månedene, og tallene for oktober viser at veksten i publikums innenlandske bruttogjeld, såkalt K2, falt fra 12,1 prosent til 11,9 prosent fra utgangen av september.

For husholdningene falt tolvmånedersveksten falt videre til 8,2 prosent, mot september-veksten på 8,8 prosent.

Men mens husholdningenes gjeldsvekst falt, steg den for bedriftene. Tolvmånedersveksten frem til utgangen av oktober var 19,1 prosent, en oppgang fra 18,9 prosent ved utgangen av måneden før.

- Oppgangen i årsveksten har sammenheng med at månedsveksten i oktober i fjor var svært lav og lavere enn månedsveksten i oktober i år, skriver Statistisk Sentralbyrå.

Har falt langsomt
Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken hadde på forhånd ventet et større fall i veksten.

- Når det gjelder kredittveksten, har vi lenge vært overrasket hvor langsomt den har falt til tross for finanskrise. Og vi kan heller ikke føle oss trygge på at den store oppbremsningen viser seg i oktoberstatistikken, skrev sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken i sin morgenrapport før tallene.

Han hadde på forhånd ventet et fall i vekstraten fra 12 til 11 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.