Markedet selv forventer vinterens høyeste nivå i juleuka, uke 52, med 41,70 Euro/megawattime (MWh). Fra januar går det gradvis nedover, måned for måned. Det viser en oversikt NTB har fått fra kraftbørsen NordPool.

Det er likevel ikke alltid strømprisene oppfører seg som ventet. Det fikk strømkunder i Midt- og Nord-Norge en forståelse av torsdag, da spotprisen for noen timer spratt helt opp i 12 kroner per kilowattime. Årsaken var bortfall av svensk kjernekraft.

Sårbare

– Jeg er mentalt forberedt på stabile strømpriser denne vinteren. Årsaken er redusert strømforbruk i Norge som en følge av lavere aktivitet i industrien. Vi er selvforsynte med vannkraft her i landet nå, sier administrerende direktør Erik S. Winther i Gudbrandsdal Energi til NTB.

Det som likevel kan gjør landet sårbart og kan sende strømprisene til værs, er etter Winthers oppfatning mangelen på overføringslinjer mellom Nord- og Sør-Norge. Det fikk vi erfare da mye av den svenske kjernekraften falt ut torsdag. I Sør-Norge var prisene normale, mens de i Midt- og Nord-Norge nådde unormalt høye nivåer.

Winther etterlyser bedre overføringskapasitet mellom Sør- og Midt-Norge. Samtidig mener han at iveren etter å bygge nye kabler til kontinentet kan vente. Disse kablene vil bare bidra til høyere strømpriser for norske forbrukere, mener han.

For landets rimeligste, landsdekkende strømleverandør virker det meningsløst at Norge skal sette i gang en storstilt produksjon av ny, fornybar energi som vi egentlig ikke har bruk for og bygge kabler til Europa for å eksportere denne strømmen dit. Konsekvensen er at prisnivået på strøm i Norge øker.

Lavt nivå

Daglig leder Heine Rønningen i Hafslund Delta, som handler strøm med NordPool, sier til NTB at dagens strømnivå er lavere enn det var for et par år siden. Mye tyder på at prisen på strøm vil holde seg lav gjennom vinteren, ifølge Rønningen.

– Det er en god kraftbalanse for tiden. Årsaken til dette er bortfall av kraftkrevende industri både i Norge og Europa. Lavere forbruk har gitt lavere priser på strøm, sier Rønningen.

Nivået på vann- og snøreserver for nordiske vannkraftprodusenter er for tiden 10-12 TWh (terrawattimer) lavere enn normalt. Fortsetter det kalde og tørre været, kan det presse prisene oppover, ifølge Rønningen.

Kullprisen er halvert fra toppnivået, og har stor betydning for prisen for elektrisk strøm. Oljeprisen er også vesentlig lavere enn toppnivået i fjor. Rønningen regner med at den kraftkrevende industrien ikke kommer så raskt i gang igjen at den vil drive etterspørselen etter energi opp i vinter. Dermed peker det meste i retning av stabilt lave strømpriser.

Hittil i år har nedgangen i det norske strømforbruket vært 6,1 prosent sammenlignet med i fjor, i følge Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Les også: Trøndere frykter gigantisk strømregning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.