I 2007 lånte Fokus Bank ut 22 millioner til utbyggerne bak Borettslaget Vogtsgate 55 i Oslo. Lånet ble gitt med en rekke forutsetninger. Det ble blant annet satt som vilkår at det før utbetaling av lånet skulle foreligge brukstillatelse og at samtlige leiligheter skulle være solgt. Ingen av vilkårene var oppfylt da lånet noe senere ble utbetalt.

Eiendomsmegleren som jobbet for utbyggerne hevdet derimot at 15 leiligheter var solgt. Eiendomsmegleren oppga også utbyggernes egen konto til banken, slik at pengene ble overført til dem og ikke til en klientkonto slik avtalen var.

Det er ingen tvil om at banken ble lurt av utbyggerne og eiendomsmegleren, konkluderer tingretten. Likevel må banken ettergi fem millioner kroner i gjeld til borettslaget som søksøkte banken. Utbyggerne har siden trukket seg ut av borettslaget som i dag består av private boligkjøpere som havnet i uføret på grunn av den store gjelden.

- Hadde banken opptrådt tilstrekkelig aktsomt i utbetalingsfasen, ville felleslånet ikke ha vært utbetalt - eventuelt ville det ha vært utbetalt et mye mindre beløp, skriver Oslo tingrett i dommen.

Retten mener banken handlet uaktsomt og klanderverdig i utbetalingsfasen av lånet ved ikke å foreta nærmere undersøkelser av om vilkårene banken selv hadde satt var oppfylt. Derfor mener tingretten at lånet bør reduseres med fem millioner kroner.

Fokus Bank må også ettergi påløpte renter av beløpet de siste fire årene, pluss betale over 400.000 kroner i sakskostnader.

<b>Boligprishopp i april</b>

<b>Hytteboom i indre Oslofjord</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.