- De fleste tenker på sine egne interesser når de forhandler lønn. Snu tankegangen på hodet: Hva får arbeidsgiveren din igjen for å gi deg høyere lønn?

Vårens lønnsoppgjør vil skrive seg inn i historiebøkene. Oppgjøret kan bli så lavt som 2,5-3 prosent for de såkalte frontlinjebransjene:
<b>Blant tidenes dårligste lønnsoppgjør</b>

Men det betyr ikke at ditt forhandlingsresultat i 2010 er gitt, understreker forhandlingsekspert Sigurd Knudtzon i Simonsen Advokatfirma.

- Den økonomiske situasjonen er sammensatt. Mens noen bransjer sliter tungt og står foran store utfordringer, går andre bransjer så det suser. Kartlegg dine og motpartens alternativer, hvor går maktbalansen? Er det arbeidsgivers marked, finnes det en grense for hvor tøff du skal være i forhandlingssituasjonen. Men jo flere alternativer du har, desto større makt har du, sier han til DN.no.

Ikke bare fordi du fortjener det
Advokaten har jobbet med forhandlingsspørsmål i mange år og har også skrevet boken "Å forhandle". I vanskelige tider er den største risikoen for en arbeidsgiver å miste nøkkelpersonell. Det kan du spille på.

- Ofte blir det slik at man tenker: "Jeg vil ha mer lønn fordi jeg fortjener det." Men ikke glem at forhandlinger skal ivareta begge parters legitime interesser. Hvilke interesser har arbeidsgiveren din av at du får høyere lønn? Her gjelder det å være kreativ i forberedelsene, slår Sigurd Knudtzon fast.

- Hvordan kan man argumentere for å få høyere lønn i år?

- Tenk for eksempel slik: Hvorfor er det behov for meg? Jo, fordi jeg leverer. Alle oppdragene jeg tar på meg blir oppfylt. Jeg påtar meg ansvar og kommer med kreative ideer. Skal jeg fortsette med det, vil jeg tjene mer. Det er i arbeidsgivers interesse å sørge for at de opprettholder min motivasjon. Jeg trenger incentiver for å gjøre en best mulig jobb. Lær av bilselgeren som finner ut hvilke interesser kjøperen har før han selger inn bilen, forklarer Knudtzon.

 

Unngå "flink pike"-syndromet
Fortsatt er det slik at menn tjener mer enn kvinner. I finanssektoren er lønnsgapet på hele 30 prosent.

Les:
Han tjener 30 prosent mer enn henne

- Er ikke kvinner tøffe nok i lønnsforhandlinger?

- Jeg tror én av årsakene til at mange kvinner tjener mindre enn menn er "flink pike-syndromet". De er ikke dårligere forhandlere, men er svært strukturerte, samvittighetsfulle og mer opptatt av å levere 110 prosent. Menn generelt er mer ego og flinkere til å selge seg selv, mens kvinner kanskje i større grad tenker at de får det de er verdt, sier Sigurd Knudtzon.

I mange bransjer er det tøffe tider, og det er ikke rom for å forhandle frem mange kronene i årets lønnsoppgjør. Da kan du forsøke å sikre deg andre lønnsomme goder - goder som kan være vel så mye verdt som klingende mynt.

- Undersøkelser har jo vist at lønnen ikke er det viktigste når man tar en jobb. Utviklingsmuligheter og spennende arbeidsoppgaver er viktigere. Er det vanskelig å få mer i lønn nå, kan du i stedet prøve å få dekket et kurs - kanskje i utlandet. Det blir billigere for bedriften enn å gi rene penger, du får lære mer og kommer tilbake som en dyktigere ansatt. I krisetider er det ekstra viktig for bedriften å opprettholde sin konkurransekraft og kompetanse. Det er et godt argument du kan bruke i forhandlingsprosessen, sier Knudtzon.

Goder med symboleffekt - ikke til å tulle med
Han advarer dessuten arbeidsgivere mot å kutte ned på småting i tøffe tider. Ting som er godt synlige i budsjettet, men som koster bedriften lite - og de ansatte mye.

- Dette handler om symboleffekt. Jeg snakker om bedrifter som kutter ut julebord, sosiale arrangementer og andre ting som de ansatte setter stor pris på og har et nært forhold til. Velg gjerne en billigere variant for å kommunisere at bedriften ikke har så god råd, men vær forsiktig med å kutte ting som er knyttet til følelser. Å gi etter for ansattes ønske om for eksempel en iPhone i stedet for en billigere mobil koster også bedriften lite penger i forhold til den trivselsfaktoren de får igjen, sier Knudtzon.

Så lenge man trives på jobb og føler at man blir satt pris på, kan man nærmest jobbe døgnet rundt. Da er man inne i en flow-situasjon, påpeker han.

- I dårlige tider er det kanskje ikke så mange kroner å dele ut til de ansatte, men da er det ekstra viktig å opprettholde noe som har en symboleffekt, sier Sigurd Knudtzon.

Les også:

<b>Fet "lønn" i magre tider</b>

<b>Få den lønnen du fortjener</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.