Salget av nye boliger faller betydelig. Dette skjer samtidig med en nedgang i boligprisene. Hovedstaden peker seg ut med et spesielt bratt fall.
Boligbyggere må normalt selge 60 til 70 prosent av prosjektene sine før igangsettingen starter.
Nå frykter Baard Schumann, sjef for Selvaag Bolig, at konsekvensen av utviklingen blir prosjekter som legges på is.
– Fortsetter det slik, kommer det til å skje. Akkurat nå er det ikke vits å legge mer varer i butikken, sier han.
«Politikerskapt situasjon»
Schumann peker på to grunner til det han kaller et «svakt Oslo-marked».
Selvaag-sjefen viser først og fremst til effekten av den nye boliglånsforskriften, som ble innført av Finansdepartementet fra 1. januar i år. Reglene er ekstra strenge for Oslo og gjelder midlertidig til sommeren 2018. Forskriften innebærer blant annet en kraftig økning av egenkapitalkravet fra 15 til 40 prosent på sekundærboliger i hovedstaden (bolig nummer to, tre og så videre).
Videre må effekten av reglene sees i sammenheng med at generelt mange kjøpere i dag sitter på gjerdet, mener Schumann.
– Det er paradoksalt at nyboligsalget faller der behovet for nye boliger er størst, sier han.
– Dette er en politikerskapt situasjon. Det er det som skjer når du innfører en «planøkonomi» og ikke lar markedet styre, sier han.
Ifølge Schumann tar det om lag et halvt år før prisene faller til dette merkes på igangsettingen av nye boliger. Et fall i boligbyggingen vil i neste omgang vise seg i oppgang i prisene, fremholder han.
– Vi vil få en prisrekyl i 2018, spår Schumann.
«Blir utsatt»
Også Obos-sjef Daniel Siraj mener utviklingen får konsekvenser.
– Jeg tror mange prosjekter blir utsatt, men ikke lagt permanent på is. Når det ikke er marked for produktet ditt, så venter man på at stemningen er mer positiv.
Han avviser at det i dag bygges for mye i Oslo.
– Folk sitter på gjerdet, sier han.
– Vi hadde en ambisjon om å selge og bygge raskere i forhold til det vi fikk til. Vi jobber systematisk med å få til flere prosjekter likevel, sier Obos-sjefen.
Konserndirektør Thorbjørn Brevik i Skanska Eiendomsutvikling mener fjoråret var «et ekstremt år» og derfor gir dårlig sammenligningsgrunnlag.
– Vi er ikke bekymret. Vi har høy salgsgrad i porteføljen og har hatt nok salg til å starte et nytt trinn på Ensjø. Makroutsiktene er gode med utsikter til lave renter, høyere sysselsetting, lavere ledighet og bra forbrukertillit, sier han.
Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes Forening understreker på sin side betydningen av at reguleringen av tomter fortsetter.
– Markedet går opp og ned. Nå er det viktig at myndighetene fortsetter å regulere tomter – til tross for at markedet er litt tregt akkurat nå, sier Jæger.
48 prosent færre nye boliger i Oslo
Siden midten av august er det solgt 37 prosent flere nye boliger enn i forrige tomånedersperiode, men 41 prosent færre enn samme periode i fjor, viste tall fra Econ Nye Boliger tirsdag. Salget er særlig svakt i Oslo, hvor det så langt i år er blitt solgt 48 prosent færre boliger enn på samme tid i fjor.
Igangsettingen av nye boliger ligger nå seks prosent over fjoråret, ifølge tall fra Boligprodusentenes Forening i august.
Korrigert for sesongvariasjoner falt boligprisene 0,5 prosent i september, sammenlignet med august, viser tall fra Eiendom Norge. De sesongkorrigerte boligprisene har dermed falt fem måneder på rad. Oslo skiller seg ut med en nedgang i siste kvartal på 5,9 prosent.(Vilkår)