Nordea er den første banken til å heve boliglånsrentene etter at Norges Bank torsdag hevet styringsrenten. Banken øker rentene på både boliglån og innskudd.

Boliglånsrentene økes med inntil 0,50 prosentpoeng, mens renten på innskuddssiden vil økes med inntil 0,60 prosentpoeng. Beste rente på innskudd vil da være 1,75 prosent.

– Vi har besluttet å heve rentene på boliglån og på sparekonto. Bakgrunnen for hevingen er Norges Banks beslutning om å øke styringsrenten, samt utviklingen i rentemarkedet, sier leder for personmarkedet i Nordea Norge Randi Marjamaa i en pressemelding.

Rentesatsene vil tre i kraft fra og med 5. august 2022.

Marjamaa viser til at det er sterk vekst i norsk økonomi, men trekker også frem økende prisvekst.

– Arbeidsledigheten er svært lav, og mange bedrifter rapporterer om sterk utvikling. Samtidig opplever mange at prisene stiger kraftig og at dette tærer på lommeboken. Det er viktig å være klar over at denne situasjonen kan påvirke folk på veldig ulikt vis. Vi er i tett kontakt med kunder som opplever utfordringer, sier hun.

Fredag ettermiddag fulgte Sparebank 1 SR og SpareBank 1 SMN følger etter. «Hvordan norsk økonomi vil utvikle seg fremover er usikkert» skriver den første banken i en børsmelding.

«I lys av at Norges Bank setter opp styringsrenten for å dempe presset i norsk økonomi, og at bankens innlånskostnader fortsetter å øke, setter Sparebank 1 SR -Bank opp boliglånsrenten med inntil 0,50 prosentpoeng» uttaler Roger Lund Antonesen, bankens konserndirektør for personmarked.

Også Sparebanken Sogn og Fjordane har sendt ut melding fredag, og setter opp renten på boliglån og innskudd. Det samme gjør Sparebanken Møre.

Torsdag hevet Norges Bank styringsrenten med 0,50 prosentpoeng, og har lagt opp til et kobbel av renteøkninger i tiden fremover. Styringsrenten er renten på bankenes innskudd i Norges Bank, og når sentralbanken setter opp renten følger bankene ofte etter med økte utlåns- og innskuddsrenter.

Norges Bank anslår en styringsrenten på rundt tre prosent frem mot sommeren neste år. Det kan i så fall føre til at den gjennomsnittlige boliglånsrenten, som nå er på rundt 2,2 prosent, øker til 4,3 prosent, ifølge sentralbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.