- I juli ble det i Oslo solgt flere bruktboliger over takst enn i juni. Det vi nå ser, er at nyboligprosjektene blir ganske prisgunstige når det etablerer seg et nytt prisnivå på brukt, sier Jørn Are Skjelvan, leder for nybygg i Oslo, Asker og Bærum hos DNB Eiendom.

 

I andre kvartal lå snittkvadratmeterprisen for kliss nye leiligheter i Oslo på nesten 64.000 kroner, mens de for nyere bruktboliger, altså leiligheter som er mellom ett og fem år gamle, lå på 66.000 kroner. For bruktboliger eldre enn fem år lå de imidlertid lavere med et snitt på 55.500 kroner per kvadrat.

- I forhold til brukt ligger nyboligprisene fortsatt høyere, men differansen er i ferd med å bli mindre. Det vil alltid være perioder der nybyggprisene ligger nærmere brukt, og det er da det kan lønne seg å kjøpe nytt. Men vi er jo overrasket over den prisutviklingen som har vært i Oslo på brukt, sier Skjelvan.

Vil stige igjen

For de som ikke er avhengige av korte overtagelsesfrister, er det ifølge Skjelvan nå det kan lønne seg å kjøpe nytt. For han tror prisforskjellene mellom nytt og brukt vil øke igjen.

- Nybygg vil antagelig også heve seg i pris fordi markedet vil tilpasse seg. Prisene på nybygg varierer over tid, og akkurat nå kan det være spesielt lønnsomt å kjøpe nytt, sier han.

Under finanskrisen, da bruktboligprisene fikk en nesestyver, ble imidlertid nybyggprisene hengende igjen på et langt høyere nivå. Nå er det motsatte i ferd med å skje.

- Det er få boliger til salgs, og det gjør at det blir økt press på det som legges ut. Det er en av årsakene til at bruktboligprisene har tatt igjen nybyggprisen, sier Skjelvan.

Samtidig opplever DNB Eiendom svært godt salg av nye boliger om dagen. Flere og flere får øynene opp for splitter nye leiligheter til faste priser. Mens det i bruktboligmarkedet konkurreres om ett og ett objekt, legges det i nye prosjekter ofte ut 30-40 boliger i slengen til faste priser.

-Det er rekordstort nybyggsalg, dobbelt så mye som på samme tid i fjor, sier Skjelvan som i Oslo solgte 56 nye boliger i juli, mens DNB Eiendom solgte 112 bruktboliger.

Likt og ulikt

Som eksempel på den marginale prisdifferansen viser Skjelvan til et nytt prosjektet på Løren i Oslo. Der kan man nå få helt nye leiligheter til omtrent samme kvadratmeterpris som leiligheter bygget for åtte-ni år siden.

Eiendomsmegler Halid Talic i Krogsveen solgte i april en 46 kvadratmeter stor leilighet i andre etasje i et bygg fra 2008 for 2,74 millioner kroner.

I samme bydel kan man få kjøpt en 46 kvadratmeter stor leilighet i første etasje for 2,74 millioner kroner i et bygg som vil stå ferdig i 2017.

- Førstegangskjøpere og studenter som skal inn i boligmarkedet for første gang og ønsker å få dette på plass, de må ha en leilighet i dag. De er ikke interessert i å vente i to år, sier Talic.

Han mener stor tilflytting og lite fraflytting fra denne relativt nye bydelen, skaper et spesielt bruktmarked i området.

- Du har både investorer, studenter og familier som etablerer seg her. Så det har ikke vært uvanlig at de mest populære to- og treroms leilighetene ofte har gått til høye priser, og i noen tilfeller høyere enn det nybygg ligger ute for, sier Talic.

Trend

Dagens Næringsliv omtalte i mars en prissammenligning av nye og brukte boliger i Oslo sentrum som salgs- og rådgivningsselskapet Røisland & Co hadde utarbeidet. Den viste samme trend som DNB Eiendoms prissammenstillinger. Den gang lå nyboligprisene på prosjekter i sentrum og østlige deler av sentrum i snitt rundt 54.300 kroner per kvadratmeter ifølge Røisland, mens bruktboligprisen på Grünerløkka og i Gamle Oslo lå mellom 53.300 og 56.500 kroner per kvadratmeter.

DNB Eiendoms snittpriser inkluderer også dyre nybyggprosjekter som Sørenga og andre deler av Oslo.

Les også om Nils Nordvik som har sett seg lei på konkurrenter som dumper prisene: - Veldig mange selger seg short

Se DNtv: En tur til Mars

En tur til Mars
I et helt år skal seks forskere være innelåst i et labratorium på Hawaii. Eksperimentet i regi av NASA skal gi svar på hvordan man i fremtiden kan reise til mars.
01:11
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.