Som vanlig dagen før den landsomfattende statistikken fra Norges Eiendomsmeglingsforbund kommer, la i dag Garanti Eiendomsmegling frem sin prisstatistikk for siste måned.

Den viser at blant meglerforetaktets om lag 100.000 blokkleiligheter og småhus, steg prisene 2,4 prosent i februar sammenlignet med januar.

Garanti legger ikke frem sesongjusterte tall slik NEF gjør, men prisutviklingen i februar er den fjerde høyeste prisstigningen denne måneden siste ti år. Det tyder på at prisene har beveget seg noe kraftigere oppover enn det som er normalt for en februarmåned.

Administrerende direktør i Garanti Eiendomsmegling, Stein Drogseth, føler seg derfor temmelig sikker på hva NEF-statistikken vil vise når den legges frem i morgen.

- NEF-statistikken vil også vise prisoppgang, sier han til DN.no.

Drogseth understreker imidlertid at prisene på landsbasis ikke nødvendigvis stiger like mye som blokkleilighetene og småhusene.

- Våre boliger ligger i byer og tettsteder, så utviklingen her sier noe om urbaniseringen og det faktum at det ikke fylles på med nok nye boliger i byene. På landsbasis er består boligmassen av mer hummer og kanari, sier han.

Les også på DN.no i dag: Hopp i boligbyggingen - men på langt nær nok

- I høyeste laget
Gjennomsnittlig kvadratmeterpris for borettslagsleiligheter var i februar kommet opp i 25.680 kroner, opp fra 23.066 kroner i samme måned i fjor - en oppgang på hele 11,3 prosent.

Til sammenligning var lønnsutviklingen i samfunnet som helhet på 4,3 prosent og prisutviklingen på alle andre varer under to prosent. Drogseth synes selv boligprisutviklingen er litt drøy.

- 11 prosent årlig prisvekst er nok i høyeste laget over tid. Vi opplever samtidig at folk er nøkterne, men de opplever vel at de har grei økonomi, de fleste har fast jobb og de fleste pilene i Norge peker oppover - og dermed er tilliten til markedet og fremtiden sterk, noe som gjenspeiles i prisutviklingen påpeker Drogseth.

Drogseth har på denne bakgrunnen vondt for å se for seg nedgang i boligprisene med det første.

- Situasjonen sett under ett er det fortsatt lite som tyder på at utviklingen i boligmarkedet vil snu.

Garanti Eiendomsmegling er boligbyggelagenes eiendomsmeglerkjede og består i dag av 35 boligbyggelag som forvalter over 100.000 boliger, hovedsakelig i borettslag tilknyttet boligbyggelagene.

Rundt 60 prosent av de forvaltede boligene er blokkleiligheter, mens de øvrige er ulike former for småhusløsninger.

Venter vekst på landsbasis
På landsbasis gikk boligprisene som ventet kraftig opp i januar etter en prisnedgang i desember.

I forkant av den landsomfattende bruktboligstatistikken for februar, som legges frem i morgen, skriver eiendomsmeglerbransjen følgende:

– I februar i fjor fortsatte boligprisene å stige med to prosent etter en sterk prisoppgang også i fjorårets første måned. Mange boliger ble omsatt, til tross for relativt få objekter på markedet. Denne trenden ser ut til å fortsette, og kan føre til videre prispress i boligmarkedet. Det blir likevel spennende å se om den forventede prisveksten i 2012 allerede er nådd, eller om boligprisene fortsetter å stige, sier nestleder Leif J. Laugen i Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff) i en pressemelding.

Les også: Kutter boligrenten 0,35% (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.