Strømselskapet Vitel lokket med de laveste prisene og fikk kundene til å betale inn 67 millioner i forskudd. I februar 2010 gikk det galt fordi Vitel ble stengt ute fra strømmarkedet.

Kundene ble videresolgt til et annet selskap, men Vitel unnlot å tilbakebetale store deler av kundenes forskudd.

I løpet av de siste årene har hovedeier Glenn Nøstdahl (34) brukt Vitel til finansiere til en rekke investeringer. Med seg på eiersiden i Vitel har han hatt svogeren Stein Raymond Henriksen (36).

2011-regnskapet viser at Vitel har lånt ut 51 millioner kroner til selskaper der de to svogerne er involvert. På samme tidspunkt skyldte selskapet kundene sine fortsatt 48 millioner kroner, som var innbetalt som forskudd.

Nøstdahl lovet tilbakebetaling av overskytende og styrt avvikling kort tid etter strømfadesen. Månedene gikk og Vitel ble videreført med store penger i omløp. Selv var Nøstdahl med på å en lang rekke eiendomstransaksjoner gjennom flere ulike selskaper i det samme konsernet.

Har ikke oversikt
Eier Glenn Nøstdahl sier han ikke har oversikt over hvor mye Vitel skylder kundene sine.

– Vi ligger veldig bra an, sier Nøstdahl.

Han hevder at de fleste kundene har fått fullt oppgjør, og at Vitel i løpet av året vil betale ut til de siste kundene. Et ukjent antall kunder har gått med på redusert oppgjør fordi Vitel har vært i en vanskelig situasjon.

Omtrent samtidig som strømleveransen kollapset besluttet generalforsamlingen å fordele 2,4 millioner i utbytte.

I løpet av strømselskapets levetid, har Glenn Nøstdahl vært involvert i eiendomskjøp for over 40 millioner kroner, ifølge en oversikt DN har utarbeidet.

Da Nøstdahl kjøpte en sentrumseiendom i Tønsberg et halvt år etter Vitel-kollapsen, var det med 8,7 millioner kroner i lån fra Vitel. I løpet av fjoråret ble bygget solgt ut som seksjonerte leiligheter for det dobbelte.

– Pengene har primært gått til å dekke kostnadene ved å sette eiendommen istand, for deretter å kunne realisere den. Utover dette har inntektene gått til andre kreditorer, inkludert kreditorer i Vitel as, skriver Nøstdahl i en epost.

Måtte låne
Han aviser å ha brukt Vitel som sin egen bank. Slik forklarer Vitel-gründeren at 51 millioner kroner ble lånt ut til egne selskaper:

– Selskapet har eierinteresser som man har eller vil forsøke å realisere til en høyest mulig verdi. Da kan det være at man har lånt ut penger for å komme i mål, men utestående har hele tiden sunket, noe som gjenspeiles i 2012-regnskapene, opplyser Nøstdahl.

Ifjor valgte han å fratre som daglig leder i Vitel, og sitter nå igjen bare som største eier. Selskapet hadde ved utgangen av 2011 56,2 millioner i gjeld og en bokført egenkapital på 17,8 millioner kroner.

– Det var slik at selskapet ikke så behovet for noen ny leder av selskapet etter at vi valgte nytt styre i februar 2012, da det kun ville tilført høyere utgifter.

Vurderer oppbud
Egentlig skulle Vitel bli noe helt annet, ifølge Nøstdahl.

Vitel var opprinnelig leverandør av både telefoni, mobil, internett, strøm- og forsikringsleverandør,

På grunn av for kompleks utvikling og for dårlige rammevilkår bestemte de seg i stedet for å bygge ut et fibernett i 2008 som bandt opp 40 millioner. Først i fjor kom det siste oppgjøret for fibernettet, ifølge Nøstdahl.

Vitel står fortsatt med en lang rekke uoppgjorte inkassosaker.

– Hva er årsaken til at dere ikke har begjært oppbud?

– Vitel har hatt positiv egenkapital, men dårlig likviditet. Vi har vært nær konkurs ved flere anledninger, men har greid å finne løsninger med kreditorer. Styret har løpende vurdert oppbud, men har kommet frem til at ved en eventuell konkurs, hadde de ansatte og kreditorene kommet dårligere ut, svarer Nøstdahl.

LES OGSÅ:

Hafslund tar Vitel til retten

Fortsetter i utskjelte Vitels spor

Tok ut millioner før kollaps (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.